Quipu, førspansk bokføringsinstrument brukt i det andiske området som mnemoteknisk hjelpemiddel for registreringsformål. Quipuen består av en hovedstreng med en rekke nedhengende snorer av forskjellig lengde, tykkelse og farge. Snorene er forsynt med knuter hvis form, størrelse og plassering angir bestemte tallverdier innenfor et desimalsystem.

I inkatiden ble quipuen anvendt av profesjonelle bokholdere, khipo-kamayoq, for å holde rede på lagerbeholdningene av jordbruksprodukter og håndverksgjenstander. Også genealogier, liturgisk stoff og legendarisk materiale ble memorert ved hjelp av quipu. Likevel representerte ikke quipu noe skriftsystem i egentlig forstand, og den kunne heller ikke brukes til regnskap alene. Til dette anvendte bokholderne en slags abakus, dvs. et instrument konstruert etter kulerammeprinsippet. Resultatene fra utregningene ble så overført til quipu-arkivet.

Sannsynligvis var quipuen kjent lenge før inkaene overtok makten i Andesområdet. De fleste bevarte eksemplarene fra førspansk tid er funnet i graver ved kysten. I høylandet finnes det nesten ingen, bl.a. fordi spanierne ødela dem i den tro at det dreide seg om hedenskap og trolldom. Fremdeles bruker quechuaindianske gjetere en quipuvariant for å holde rede på flokkene sine.

I Øst-Asia og Indonesia er en lignende «knuteskrift» kjent.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.