quipu

Quipu. Tegning som viser en inkaindianer med telleinnretningen. Rutene øverst til venstre viser tellingen etter desimalsystemet.

Av /KF-arkiv ※.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Quipu, førspansk bokføringsinstrument brukt i det andiske området som mnemoteknisk hjelpemiddel for registreringsformål. Quipuen består av en hovedstreng med en rekke nedhengende snorer av forskjellig lengde, tykkelse og farge. Snorene er forsynt med knuter hvis form, størrelse og plassering angir bestemte tallverdier innenfor et desimalsystem.

Faktaboks

Uttale
kˈi-
Etymologi
spansk, fra quechua ‘knute’

I inkatiden ble quipuen anvendt av profesjonelle bokholdere, khipo-kamayoq, for å holde rede på lagerbeholdningene av jordbruksprodukter og håndverksgjenstander. Også genealogier, liturgisk stoff og legendarisk materiale ble memorert ved hjelp av quipu. Likevel representerte ikke quipu noe skriftsystem i egentlig forstand, og den kunne heller ikke brukes til regnskap alene. Til dette anvendte bokholderne en slags abakus, dvs. et instrument konstruert etter kulerammeprinsippet. Resultatene fra utregningene ble så overført til quipu-arkivet.

Sannsynligvis var quipuen kjent lenge før inkaene overtok makten i Andesområdet. De fleste bevarte eksemplarene fra førspansk tid er funnet i graver ved kysten. I høylandet finnes det nesten ingen, bl.a. fordi spanierne ødela dem i den tro at det dreide seg om hedenskap og trolldom. Fremdeles bruker quechuaindianske gjetere en quipuvariant for å holde rede på flokkene sine.

I Øst-Asia og Indonesia er en lignende «knuteskrift» kjent.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg