Marsvin

iStockPhoto. Begrenset gjenbruk

Marsvin, (til lat. 'hav'), Caviidae, pattedyrfamilie i underordenen marsvinlignende gnagere i ordenen gnagere. Klumpete dyr med korte ører og korte ben. Klørne er brede og tykke. Halen er praktisk talt forsvunnet. Normal pelsfarge er grå til brun. Vekt fra 300 g hos ørkenmarsvin til 1 kg hos klippemarsvin. Maraen kan veie opptil 8–9 kg. De er lette å holde i fangenskap. Kjøttet er velsmakende.

De forekommer i varierte biotoper fra skog og gressmark til ørken. Naturlig utbredelse er begrenset til Sør-Amerika. Familien omfatter fem slekter med til sammen 14 arter. Nevnes kan: tamt marsvin (Cavia porcellus), som har en enorm anvendelse som forsøksdyr. Pelsfargen varierer sterkt. Drektighetstiden er rundt 9 uker, og det er som regel tre unger i kullet. Ungene er forplantningsdyktige vel én måned gamle. Levealder opptil 8 år. De var husdyr allerede i inkatiden.

Videre kan nevnes klippemarsvin (slekten Kerodon), ørkenmarsvin (slekten Microcavia), og maraer (slekten Dolichotis). Se også mara.

På dansk brukes betegnelsen marsvin også om nise.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.