Fluefiske, fritidsfiske med fluestang der snøret utgjør kastevekten. Særlig etter artene laks, ørret, harr og røye.

Fluefisket ble kjent i Norge i 1820- og 1830-årene gjennom besøk av britiske sportsfiskere. Siden er det skjedd en rivende utvikling av fiskeredskapen, og hvilke arter det fiskes etter. Nytt materiale i stenger og snører har ført til lettere utstyr og andre kastemåter.

Ørreten tar flue i hele den isfrie delen av året. Laksen går opp i elvene til forskjellige tider, men normalt vil høysesongen for dette fisket være fra 15.–20. juni til ca. 1. august.

Fluestangen lages i dag vesentlig av karbonfiber. Den lages oftest i to til fire deler, og i lengder fra 7½ fot for lett ørretfiske til 15–16 fot for stor laks.

Snørene lages mest av syntetisk materiale og i forskjellige former og lengder. De nummereres etter tykkelse og vekt. Fortommen mellom snøre og flue bør være minst en stanglengde lang, men lengden tilpasses etter forhold og metode. Den lages vanligvis tapert, tykk øverst og tynnere utover mot spissen.

Fluefiske kan foregå som tørrfluefiske (fiske på vak) med flytende snøre og fluer. Disse blir gjerne impregnert. Fisket krever hurtige kast og forholdsvis raskt tilslag, noe moderne stenger av stivere materiale gir gode muligheter for.

Våtfluefisket, som starter tidligere, ofte like etter at isen er gått, foregår med synkende fortom og flue. Det er vanlig at spissen av hovedsnøret også er synkende. Våtflue er mest brukt i elv og sent og tidlig i sesongen.

Til nymfefiske, hvor fluen (nymfen) er en imitasjon av insektlarver eller krepsdyr som lever under vann i forskjellige stadier, brukes stort sett synkende fluer. Det fiskes med varierende kombinasjoner av flytende eller synkende snører og fortommer alt etter dybde og strømforhold. Beste fisketider tidlig i sesongen er klokken 0800–1100 og fra klokken 1700–1800 til det blir mørkt. Senere på året gir tidlig morgen- og kveldsfiske best resultat. Dette er det dog delte meninger om, som om det meste innen fluefiske.

Det produseres ca. 5400 ulike fluer i verden. Til ørret er fluer med små kroker og med duse farger i grønt, grått, brunt og svart de beste. Sjøørret og laks tar gjerne litt gildere farger.

  • Krogvold, Pål: Fluefiske fra A til X, 2000, isbn 82-529-2477-8, Finn boken
  • Mathisen, Kjetil B.: Fluekasting : fra grunnleggende til avanserte teknikker, 1993, isbn 82-529-1916-2, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.