Ørret fanget med fiskeflue. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

fiskeflue

Fiskefluer imiterer – ved hjelp av fjær, hår, eller syntetiske materialer som er bundet til en krok – insekter, småfisk eller annet som er naturlig mat for fisken. 1. Tørrflue med CDC (andegump-fjær). –2. Tarpon(MEGA-sild)-flue. –3. Tubeflue til laksefiske. –4. Hjortehårsflue. –5. Klassisk lakseflue. –6. Popper flue til gjeddefiske. –7. Lakseegg-imitasjon. –8. Streamer fiskeimitasjon. –9. Tarponflue til Big Game.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Fiskefluer er redskap til sportsfiske som består av en fiskekrok som er påsurret fjær, hår og lignende med tråd. Primært brukes fiskefluer til fluefiske, altså fritidsfiske med stang, der snøret fungerer som kastevekt. Andre vanlige bruksområder for enkelte fluetyper er kast med flue og dupp, og/eller fiske med oterfjøl.

Faktaboks

Også kjent som

flue

Fiskefluer kan være en etterligning av et insekt eller et rent fantasiprodukt. De er i første rekke beregnet for fisk som spiser insekter; i Norge særlig laks, ørret og harr.

Fluer som brukes til fluefiske etter laks er som regel alltid rene fantasikreasjoner.

Typer

Fiskefluer forekommer som både våtfluer eller tørrfluer.

Våtfluer trekkes gjerne fra oter eller stang under dorging og omfatter fluer som fisker i ulike vannlag under overflaten. Innen fluefiske omtaler man ofte våtfluer som nymfer, og da som en fellesbetegnelse på ulike stadier av insekter som lever sitt liv under overflaten i tiden før de svømmer opp for å klekke. De vanligste typene insekter i denne kategorien er døgnfluer, vårfluer, steinfluer og ulike typer fjærmygg/hårmygg.

Tørrfluer skal imitere insekter som flyter på vannflaten, eller nymfer/pupper, som imiterer vanninsekter på vei opp mot vannflaten for klekking. Disse er gjerne impregnert for maksimal flyteevne.

Historikk

Fiskefluer ble brukt i det gamle Makedonia og er også kjent fra sagatiden. Moderne fluefiske ble særlig utviklet i England og ble innført til Norge i begynnelsen av 1800-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Krogvold, Pål: Vi binder fluer, 3. utg., 2002, isbn 82-529-2737-8

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg