Tørrfluer
En samling tørrfluer.
Tørrfluer
Av /Shutterstock.

En tørrflue er en fiskeflue som gjerne er impregnert for å holde seg flytende, og som i utgangspunktet skal imitere insekter som flyter på vannflaten eller befinner seg i selve vannfilmen.

Majoriteten av tørrfluer imiterer døgnfluer, vårfluer, steinfluer, hårmygg og fjærmygg, men også en rekke utvalgte landinsekter utgjør populære mønstre for fluebindere. Slik som bjørkemålerlarver i bjørkeskog, hvitvinger, og den karakteristiske sikaden som finnes i elver på New Zealand. Slike insektstyper blir aktuelle for fluefiskeren ved at de havner på vannet ved at de kræsjlander eller dør, og dermed utgjør et enkelt bytte for fisken.

Tørrfluer brukes primært mot insektsspisende fisk som ørret og røye. Det forekommer også eksempler av tørrfluer til laksefiske, som er fantasifluer bundet og frisert med hjortehår. Denne typen fluer går under betegnelsen bombere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg