Faktaboks

3M
Etymologi
kortform av ‘Minnesota Mining and Manufacturing’

3M er et amerikansk industrikonsern som produserer blant annet sandpapir, kontorrekvisita og datautstyr. 3M utvikler stadig nye produkter, og har blant annet hatt stor suksess med selvklebende notatblokker under varemerket Post-It. Selskapet ble grunnlagt i 1902 under navnet Minnesota Mining and Manufacturing Co.

I 2020 hadde 3M en omsetning på omtrent 32 milliarder dollar, 94 000 ansatte og produksjon ved over 90 fabrikker i 35 land. Hovedkvarteret ligger i St. Paul i Minnesota, USA.

3M i Norge

Den norske avdelingen3M Norge AS ble opprettet i 1962, og har hovedkvarter i Lillestrøm. I 2019 hadde den norske avdelingen en omsetning på rundt 663 millioner norske kroner.

Historikk

3M ble grunnlagt som et gruveselskap i den lille byen Two Harbors ved Lake Superior, Minnesota. Formålet var å utvinne mineralet korund til bruk i produksjonen av slipehjul. Da mineralkvaliteten viste seg å være altfor dårlig, ble selskapet i 1905 flyttet til Duluth, hvor de begynte å lage sandpapir med basis i innkjøpte mineraler. Nye investorer kom til, og selskapet flyttet til Saint Paul i 1910.

Navnet 3M kommer fra de tre forbokstavene i det opprinnelige navnet, Minnesota Mining and Manufacturing. Det ble først brukt som kortform og produktvaremerke, men ble i 2002 konsernets offisielle navn.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg