fluebinding

Typisk tørrflue, festet i stikke som brukes til fluebinding.
Tørrflue
Av /Shutterstock.
Lang tradisjon: Fluebinderen Erling Sand (1917-2002) fotografert i verkstedet sitt i Engerdal i Hedmark. Han lærte håndverket av sin far John Sand (1894-1967).
Fluebinder
Av /Anno Norsk skogmuseum.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Artikkelstart

Fluebinding er produksjon av fiskefluer som utføres av enkeltpersoner i liten skala.

Mange sportsfiskere, og da primært fluefiskere, binder sine egne fiskefluer. Dette gjøres etter velkjente fluemønstre eller i form egenkomponerte kreasjoner. Fluebinding blir for mange fluefiskere en slags hobby i hobbyen, og enkelte tar det såpass langt at fluebindinga nærmest blir hovedgeskjeften.

Et fåtall personer har i dag fluebinding som yrke, og binder da som oftest på bestilling. Majoriteten av produksjonen rettet mot videresalg i sportsfiskebutikker skjer dog på fabrikker i Asia og Afrika.

Utstyr

Aktuelt verktøy og utstyr er blant annet bindestikke, hackleklemme, trådholder, dubbingnål, en hårstabler (til å jevne tuppene på en del hårtyper), pinsett og sakser, ulike typer fjær, ull, tinsel (smale folier av metall eller syntetiske materialer) i ulike farger, flossilke, lakk med mer, samt kroker i forskjellig størrelse, avhengig av størrelsen på fluen man skal binde.

Typer

Gamle, klassiske laksefluer ble gjerne bundet på enkeltkrok, mens moderne varianter gjerne har dobbeltkrok.

Fulldressede klassiske laksefluer er tidkrevende å binde, sammenlignet med de moderne (og enkle) tubefluene (plastrør) som gjerne benyttes under dagens laksefiske.

Det har i senere tid blitt populært å binde store fargerike fiskefluer, beregnet for fiske i saltvann.

Berømte fluer er March Brown våtflue til ørretfisk, Peter Ross og Heggeli til sjøørretfiske, Jock Scott, Thunder & Lightning, Blue Carm og dessuten tubefluene Green Highlander og Sunray Shadow til laksefiske.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg