Gammarus, på norsk kjent som marflo, er en slekt av bunnlevende småøyde arter av tanglopper.

Marflo er en art av krepsdyr i ordenen tanglopper, eller amfipoder. Marflo blir 1,5–2,4 centimeter lang. Den er flattrykt fra sidene, og har tydelige øyne. Marflo svømmer med rykkvise bevegelser. Den kalles også vanlig marflo for å skille den fra andre arter.

Faktaboks

Også kjent som
matflo grunnåte
Vitenskapelig navn
Gammarus lacustris
Beskrevet av
Georg Ossian Sars, 1863
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Marflo er et viktig næringsdyr for ørret, og er velkjent blant sportsfiskere. Marflo bidrar til at ørretens kjøtt blir rødt. Den er utbredt over hele Norge, men foretrekker kalde innsjøer, blant annet i Nord-Norge og i fjellstrøkene. Nyere undersøkelser viser at marflo finnes i nesten alle innsjøer på Hardangervidda. Den finnes også i vann og elver på Østlandet og i Trøndelag, men sjelden på Vestlandet.

Marflo liker seg best på steder med lite strøm. Den finnes på grunt vann i innsjøer og i stille luner i elvene. Derimot trives den ikke i surt vann. Når den forsvinner, kan det være en indikasjon på forsuring som inntreffer før fisken tar skade. Det har vist seg at marflo ikke tåler store eller hyppige variasjoner i vannstanden i innsjømagasiner, trolig fordi den foretrekker grunne områder som da blir tørrlagt.

Vanlig marflo har én slektning langs kysten; Kystmarflo (Gammarus duebeni) som tåler saltvann og finnes langs norskekysten. Elveosmarflo (Gammarus zaddachi) foretrekker brakkvann.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Rognerud, Sigurd & Brabrandt, Åge (2010). HydroFish-prosjektet: Sluttrapport for undersøkelsene 2007–2010, NIVA rapport L.Nr. 6082–2010
  • Økland, Karen Anna og Økland, Jan (2007). Ørretmaten vanlig marflo Gammarus lacustris i ferskvann i Norge. Fauna (Norsk zoologisk forening) 60, 10–19.
  • Økland, Karen Anna (2011). Artsbestemmelase av krepsdyr i ferskt og brakt vann i Norge: slekten Gammarus og istidkreps. Fauna (Norsk zoologisk forening) 64, 9–17.

Faktaboks

marflo
Gammarus lacustris
Artsdatabanken-ID
1919
GBIF-ID
2219867

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg