marflo

Gammarus, på norsk kjent som marflo, er en slekt av bunnlevende småøyde arter av tanglopper.

Marflo, art av krepsdyr i orden tanglopper, eller amfipoder. Marflo blir 1,5 - 2,4 cm lang. Den er flattrykt fra sidene, og har tydelige øyne. Marflo svømmer med rykkvise bevegelser. Kalles også vanlig marflo for å skille fra andre arter.

Faktaboks

også kjent som:
matflo
grunnåte
Gammarus lacustris

Marflo er et viktig næringsdyr for ørret, og er vel kjent blant sportsfiskere. Marflo bidrar til at ørretens kjøtt blir rødt. Den er utbredt over hele Norge, men foretrekker kalde innsjøer, bl.a. i Nord-Norge og i fjellstrøkene. Nyere undersøkelser viser at marflo finnes i nesten alle innsjøer på Hardangervidda. Den finnes også i vann og elver på Østlandet og i Trøndelag, men sjelden på Vestlandet.

Marflo liker seg best på steder med lite strøm. Den finnes på grunt vann i innsjøer, og i stillle luner i elvene. Derimot trives den ikke i surt vann. At den kan blir borte, kan være en indikasjon på forsurning, som inntreffer før fisken tar skade. Det har vist seg at marflo dårlig tåler store eller hyppige variasjoner i vannstand i innsjømagasiner, trolig fordi den foretrekker grunne områder, som da blir tørrlagt.

Vanlig marflo har en slektning langs kysten. Kystmarflo (Gammarus duebeni) tåler saltvann og finnes langs norskekysten. Elveosmarflo (Gammarus zaddachi) foretrekker brakkvann.

Litteratur

  • Rognerud, S. & Brabrandt, Å (2010). HydroFish-prosjektet: Sluttrapport for undersøkelsene 2007 - 2010, NIVA rapport L.Nr. 6082-2010
  • Økland, Karen Anna og Økland, Jan (2007). Ørretmaten vanlig marflo Gammarus lacustris i ferskvann i Norge. Fauna (Norsk zoologisk forening) 60, 10-19.
  • Økland, Karen Anna (2011). Artsbestemmelase av krepsdyr i ferskt og brakt vann i Norge: slekten Gammarus og istidkreps. Fauna (Norsk zoologisk forening) 64, 9 - 17.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg