marflo

Gammarus, på norsk kjent som marflo, er en slekt av bunnlevende småøyde arter av tanglopper.

Artikkelstart

Marflo er en art av krepsdyr i ordenen tanglopper, eller amfipoder. Marflo blir 1,5–2,4 centimeter lang. Den er flattrykt fra sidene, og har tydelige øyne. Marflo svømmer med rykkvise bevegelser. Den kalles også vanlig marflo for å skille den fra andre arter.

Faktaboks

Også kjent som
matflo
grunnåte
Gammarus lacustris

Marflo er et viktig næringsdyr for ørret, og er velkjent blant sportsfiskere. Marflo bidrar til at ørretens kjøtt blir rødt. Den er utbredt over hele Norge, men foretrekker kalde innsjøer, blant annet i Nord-Norge og i fjellstrøkene. Nyere undersøkelser viser at marflo finnes i nesten alle innsjøer på Hardangervidda. Den finnes også i vann og elver på Østlandet og i Trøndelag, men sjelden på Vestlandet.

Marflo liker seg best på steder med lite strøm. Den finnes på grunt vann i innsjøer og i stille luner i elvene. Derimot trives den ikke i surt vann. Når den forsvinner, kan det være en indikasjon på forsuring som inntreffer før fisken tar skade. Det har vist seg at marflo ikke tåler store eller hyppige variasjoner i vannstanden i innsjømagasiner, trolig fordi den foretrekker grunne områder som da blir tørrlagt.

Vanlig marflo har én slektning langs kysten; Kystmarflo (Gammarus duebeni) som tåler saltvann og finnes langs norskekysten. Elveosmarflo (Gammarus zaddachi) foretrekker brakkvann.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Rognerud, Sigurd & Brabrandt, Åge (2010). HydroFish-prosjektet: Sluttrapport for undersøkelsene 2007–2010, NIVA rapport L.Nr. 6082–2010
  • Økland, Karen Anna og Økland, Jan (2007). Ørretmaten vanlig marflo Gammarus lacustris i ferskvann i Norge. Fauna (Norsk zoologisk forening) 60, 10–19.
  • Økland, Karen Anna (2011). Artsbestemmelase av krepsdyr i ferskt og brakt vann i Norge: slekten Gammarus og istidkreps. Fauna (Norsk zoologisk forening) 64, 9–17.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg