Marflo, art av krepsdyr i orden tanglopper, eller amfipoder. Marflo blir 1,5 - 2,4 cm lang. Den er flattrykt fra sidene, og har tydelige øyne. Marflo svømmer med rykkvise bevegelser. Kalles også vanlig marflo for å skille fra andre arter.

Marflo er et viktig næringsdyr for ørret, og er vel kjent blant sportsfiskere. Marflo bidrar til at ørretens kjøtt blir rødt. Den er utbredt over hele  Norge, men foretrekker kalde innsjøer, bl.a. i Nord-Norge og i fjellstrøkene. Den finnes også i vann og elver på Østlandet og i Trøndelag, men sjelden på Vestlandet. 

Marflo liker seg best på steder med lite strøm. Den finnes på grunt vann i innsjøer, og i stillle luner i elvene. Derimot trives den ikke i surt vann. At den kan blir borte, kan være en indikasjon på forsurning, som inntreffer før fisken tar skade.

Vanlig marflo har en slektning langs kysten. Kystmarflo (Gammarus duebeni) tåler saltvann og finnes langs norskekysten. Elveosmarflo (Gammarus zaddachi) foretrekker brakkvann.

  • Økland, Karen Anna og Økland, Jan (2007). Ørretmaten vanlig marflo Gammarus lacustris i ferskvann i Norge. Fauna (Norsk zoologisk forening) 60, 10-19.
  • Økland, Karen Anna (2011). Artsbestemmelase av krepsdyr i ferskt og brakt vann i Norge: slekten Gammarus og istidkreps. Fauna (Norsk zoologisk forening) 64, 9 - 17.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.