snelle

Nyere fluefiskeutstyr. Enden av fluefiskestang med snelle, tykt snøre som brukes som kastevekt, og en fiskeflue festet til håndtaket av kork.
Fluestang
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Snelle er en type fiskeredskap som er en elementær del av utstyret som benyttes til både slukfiske, havfiske, isfiske og fluefiske.

Faktaboks

Også kjent som
fiskesnelle

Sneller til slukfiske lages i to typer, haspelsnelle og multiplikatorsnelle. Begge typene leveres i en rekke forskjellige størrelser, med forskjellige utvekslinger og av ulike kvaliteter som er tilpasset for det fisket man skal drive. Til agnfiske og fiske med pilk i ulike vannlag på havet, brukes det ofte multiplikatorsneller med digitalt eller manuelt telleverk for bedre kontroll av dybde. Da gjerne i kombinasjon med ekkolodd under fiske fra båt. Til isfiske brukes det som regel en veldig enkel plastsnelle uten brems.

Fluesneller lages også i flere forskjellige størrelser med spesifikke bruksområder. En fluesnelle er enklere i utforming enn en haspel/multiplikatorsnelle, og har ofte bare ett kulelager i tillegg til en lukket brems. Disse snellene freses ofte ut av et helt stykke med aluminium, og kommer i tre hoveddeler bestående av spole, snellehus og snellefot for feste til stangen. Til eksempelvis laksefluefiske eller tropisk fluefiske brukes det kraftige sneller med større bremseoverflate for å unngå varmgang ved lange utras. Mange lettere ørretsneller lages kun med det som er en såkalt overløpsbrems, og disse typene baserer seg på at man bremser med håndflaten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg