Limnephilus rhombicus
Vårfluenes vinger ligger taklagt over kroppen når de sitter.
Av /Artsdatabanken.
Lisens: CC BY 3.0
Vårfluelarver og puppe
Vårfluelarver kjennes gjerne på det rørformede huset. Larvene er nøye med materialvalget og kan gjerne kjennes på husets utforming og materialer.
Av /Artsdatabanken.
Lisens: CC BY 3.0

Vårfluer er en orden av insekter. Larvene lever i ferskvann, ofte i transportable hus de bygger seg av ulike materialer. De voksne vårfluene ligner sommerfugler.

Faktaboks

Også kjent som
engelsk: caddisflies
Vitenskapelig navn
Trichoptera

Det er kjent ca. 6000 arter av vårfluer i verden, hvorav 195 fra Norge.

Beskrivelse

Vårfluer er sommerfugllignende med vingespenn 0,5–6 cm. De har to par flyvinger, det første, oftest gråbrunt, er mer pergamentaktig og sterkere behåret enn det andre. Vingene holdes taklagte i hvile. Følerne er trådformede og ofte lengre enn vingene.

Levevis

De flyr i skumringen og om natten. Larvene lever i stillestående eller rennende ferskvann. De fleste bygger transportable hus av forskjellig materiale og utseende. Andre spinner fangnett eller er frittlevende rovdyr. En del av larvene lever av planteføde, andre hovedsakelig av smådyr. Larvene og puppene spiller en viktig rolle som fiskeføde, men de kan volde problemer ved å tette igjen vanninntak.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

vårfluer
Trichoptera
Artsdatabanken-ID
117
GBIF-ID
1003

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg