Fiske i sjø og ferskvann (se ferskvannsfiske) i fritiden som hobby eller som matauk, der fangsten i hovedsak er beregnet til eget forbruk. I perioden 1997 til 2014 har andelen fritidsfiskere i den norske befolkning ligget på mellom 44 og 50%, noe som gjør det til et av Norges mest populære friluftsaktiviteter. 

Reguleringer: Fritidsfiske er regulert gjennom "Lov om forvaltning av viltlevende marine ressursar" (Havressurslova). Fiskeridirektoratet er regulerende myndighet for fritidsfiske. I sjøen er hovedregelen i Norge at fisket er fritt for alle med stang og håndsnøreFastboende i Norge kan også fiske med en maskindrevet jukse eller dorg, garn med samlet lengde på inntil 210 meter (med unntak), liner med inntil 300 angler og inntil 20 teiner eller ruser. I Norge kan fritidsfiskere selge sin fangst gjennom godkjente salgslag for opptil 50 000 kroner per kalenderår. Utenlandske turister kan kun fiske med stang og snøre. I 2010 ble det innført minstemål i fritidsfiske i sjøen. Minstemål er de samme som i kommersielt fiske, med noen unntak på en rekke arter. 

Til tross for at fritidsfiske er populært er det på nåværende tidspunkt ingen oversikt over hvor mye som blir fisket i sjøen i Norge. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.