Gore-Tex

Gore-Tex er en etterbehandling der det legges mikroporøs film eller membran på tekstiler for at de skal bli vanntett men fortsatt «puste». Gore-Tex er et merkenavn, men har i stor grad blitt en generisk betegnelse for vanntette, pustende tekstiler og sko.

Gore-Tex
Av /Get.

Gore-Tex er en membran som er gjennomtrengelig for vanndamp, men ikke vanndråper. Den legges på tekstiler for å lage klær og sko som er vanntette, men samtidig kan slippe ut damp fra kroppen.

Faktaboks

Uttale
gˈå:rtəks
Også kjent som
Goretex

Gore-Tex er et varemerke, men navnet har i dagligtale blitt tatt i bruk generelt om klær med disse egenskapene. En annen betegnelse for tekstiler etterbehandlet med Gore-Tex eller tilsvarende membraner er skallbekledning (for eksempel skalljakke).

Gore-Tex brukes mye i sport og fritidsbekledning, men også i sko, hansker og klær for daglig bruk der vannavvisende egenskaper er ønsket.

Gore-Tex er et syntetisk polymer, ePTFE, som står for expanded polytetrafluoroethylene. Det er en teknologi med stor miljøbelastning.

Patentet til Gore-Tex har gått ut og teknologien kan dermed tas i bruk fritt.

Egenskaper

Gore-Tex er en etterbehandling der det legges mikroporøs film eller membran på tekstiler, for det meste vevde, men også tekstiler med andre bindinger. Formålet er å oppnå bestemte egenskaper, hovedsaklig at tekstilet blir vanntett og at det «puster». Med dette menes at dampen fra kroppen går gjennom stoffet, samtidig som klærne er vanntette.

At tekstilet «puster» har vært den viktigste påstanden i markedsføring av Gore-Tex og lignende belagte tekstiler. I praksis er dette ikke like enkelt. Evnen til å slippe gjennom vanndamp er avhengig av at det er høyere trykk under klærne, og at de mikroskopiske porene ikke er tettet igjen av skitt. Filmens egenskaper påvirkes også av slitasje. Jakkene kan dermed i bruk både slippe vann gjennom, og ikke i ønsket grad slippe vanndampen ut. Begge deler kan føre til at bæreren blir våt.

Miljø

I Gore-Tex, og lignende etterbehandlinger som gjøres for å oppnå vanntetthet, smuss- og fettavvisende egenskaper, har PFOA vært brukt. Dette er et stoff i gruppen PFAS-stoffer. I Norge har det siden 2014 vært forbudt å importere og omsette belagte forbrukerprodukter som inneholdt stoffet perfluoroktansyre (PFOA). EU innførte senere det samme forbudet sammen med resten av C8 DWR-stoffene (Durable Water Repellent).

PFOA og de andre langkjedede per- og polyfluorerte alkylsubstanser er kreftfremkallende og forblir i kroppen i tillegg til at de ikke brytes ned. De blir også transportert over lange avstander og skader forplantningsevnen. De har derfor blitt erstattet med andre lignende kjemikalier (C6 eller PFBS-stoffer) som har kortere kjemiske kjeder og er mindre effektive. Derfor brukes det mer av dem for å oppnå tilsvarende effekt. Det er forventet at nye forbud vil komme, og at Gore-Tex og tilsvarende etterbehandlinger vil få dårlige bruksegenskaper.

Skallbekledning som Gore-Tex har også den ulempen at de ikke kan eksporteres til gjenbruk fordi membranet skades av vakuumpakningen som inngår i global handel med brukte klær.

Et godt miljøråd til alle som har slike klær er derfor å bruke de minst mulig, altså ikke når det ikke er farlig å bli våt, eller det ikke regner, samt å ta godt vare på plaggene.

Historikk

Den første av en rekke patenter i utviklingen av Gore-Tex er fra 1970 og tilhørte Wilbert og Genieve Gore. Felles er at det er en polymer ePTFE (expanded polytetrafluoroethylene).

Den første kommersielle bruken er fra 1976. Året etter laget Norrøna prototypen til Europas første Gore-Tex-jakke. Dette var starten på en fullstendig omlegging av utendørsbekledningen i norsk friluftsliv fra vindjakker og regntøy over på allværsjakker, ofte kalt Gore-Tex-jakker og Gore-Tex-bukser. På begynnelsen av 2000-tallet ble Gore-Tex bekledningen lettere.

I 1981 brukte NASA Gore‑Tex for astronautene i romfergen Columbia.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Klepp, Ingun Grimstad & Tobiasson, Tone Skårdal (2020). Lettkledd. Velkledd med lite miljøbelastning Oslo: Solum Bokvennen.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg