fortom

Artikkelstart

Fortom er den delen av et fiskesnøre som er nærmest flue, agn eller sluk. Fortommen er ofte av tynnere og finere materiale enn resten av snøret, men den kan også være tykkere eller av metall for store fiskearter med skarpe tenner, som for eksempel kveite og gjedde.

Faktaboks

Uttale
fˈortom

Fluefiske

I fluefiske er bruk av fortom helt elementært, da det ikke er mulig å feste flua direkte på fluesnøret som lages i tykkere materialer for maksimal kastevekt. Fortom til imitasjonsfluefiske er vanligvis mellom 9 og 12 fot lang, og har en gradvis tapering (avtakende tykkelse) for best mulig presentasjon av flua. Graderingen av ferdig taperte fortommer går fra 0x til 8x, og er en forenklet beskrivelse av tykkelse på spissdelen (som festes til flua). Det er også vanlig å spleise på ny spiss når denne blir slitt, og da brukes ofte materiale fra spoler med en bestemt tykkelse uten tapering.

Laksefiske med flue

Til laksefluefiske brukes det kortere og kraftigere fortommer, både fordi laksefiske krever stor bruddstyrke, og fordi delikat presentasjon ikke er like viktig som under imitasjonsfiske. Både til imitasjons- og laksefluefiske finnes det også alternative fortommer med ulike synkegrad. Dette fungerer som en forlengelse av fluesnøret med integrert fortomsspiss, og har som hensikt å gi fluefiskeren mulighet til å fiske i ulike vannlag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg