Fiskeredskaper er redskaper som brukes for å fange fisk, krepsdyr (reker, hummer, krabbe) og bløtdyr (blekksprut/akkar og skjell).
Redskapene omtales ofte etter fiskens atferd i forhold til redskapet. Passive fiskeredskaper er fiskeredskaper fisken må oppsøke for å bli fanget i, for eksempel snøre, garn, ruse, teine og line. Aktive fiskeredskaper oppsøker fisk og fiskestimer, slik som not, trål og snurrevad. Fiskeredskaper finnes internasjonalt i et utall varianter preget av lokal variasjon i teknologi og fangstbetingelser. Likevel fiskes det aller meste av fiskeresursene (inklusive skalldyr og bløtdyr) med et fåtall hovedgrupper av fiskeredskap.
I perioden etter 1950 har det skjedd en betydelig utvikling både med hensyn til leteinstrumenter (sonar og ekkolodd) og elektronisk overvåking av store fiskeredskaper (scanningsonarer og sensorer for måling av forhold som geometri, dybde, temperatur, fangstmengde, fangstrater). Den viktigste endringen i denne perioden er likevel overgangen fra naturfiber (bomull, hamp, sisal, manilla, silke, dyresener) i nett til syntetiske materialer for fremstilling av fiber til trål og tauverk (oftest basert på derivater av olje). Fordelene med de syntetiske materialene er at de ikke råtner, at de sjelden tar opp vann i strukturen, at de kan gjøres gjennomskinnelige, at de har stor styrke og god elastisitet. Med stadig større grad av mekanisering av tunge arbeidsoperasjoner og introduksjon av syntetiske materialer, er det mulig å operere fiskeredskaper med store dimensjoner. I de senere årene har myndighetene blant annet i Norge gjort en betydelig innsats for å renske opp fra bunnen fiskeredskaper som er mistet, for eksempel tapte garn, som kan representere en skjult beskatning over lang tid fordi de ikke råtner eller faller sammen slik som garn fremstilt av naturlige materialer.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.