Brugde er en bruskfiskart i brugdefamilien. Brugda er verdens nest største fisk. Den kan bli opptil 13,6 m lang. Maksimal vekt er mer usikker, idet brugde som fanges sjelden blir veid. I litteraturen angis derfor ulik maksimal vekt – varierende mellom 4 tonn og 20 tonn. Det siste er nok riktigst. Bare hvalhaien i tropiske farvann blir større enn brugda.

Brugda er ikke rovfisk som haiene flest, men lever av små krepsdyr (åte) i likhet med de store bardehvalene. Sammenlignet med de øvrige haiartene har den lange gjellespalter, som strekker seg tvers over kroppssiden. Til gjellebuene er festet et stort antall lange, temmelig stive og hornaktige børster, som tjener som et slags sileapparat til å fange føden. Tennene er svært små. Fargen oventil mørk stålgrå, undersiden hvit. Brugden føder levende unger, cirka 1,5 m lange, og blir kjønnsmoden etter 3–4 år (7 m lang). Brugden finnes mest pelagisk i tempererte farvann i nord og sør, i Atlanterhavet så vel som i Stillehavet.

Tidligere opptrådte brugdene i stort antall og ble fra midten av 1700-tallet inntil 1820-årene gjenstand for regelmessig fangst ved Norges vestlige og nordlige kyster, spesielt utenfor Stad og Helgeland. Ble fanget for leverens skyld; store eksemplarer skal ha gitt over 20 tønner lever. Brugden ble harpunert fra 10–12 m lange, åpne båter. Fangsten begynte midtsommers og varte til ut i september. Fra midten av 1800-tallet gikk fangsten jevnt tilbake.

Etter et oppsving i 1960-årene, da fangstutbyttet enkelte år kunne komme opp i 2000 tonn lever som tilsvarer 20 000 tonn rund vekt, har fangsten gått sterkt tilbake; i 2003 utgjorde fangsten vel 300 tonn rund vekt. Olje av brugdelever anvendes i farmasøytisk industri og i kosmetikkindustrien, mens finnene eksporteres til Øst-Asia, hvor de blant annet anvendes i haifinnesuppe.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

1. september 2016 skrev Torny Midtveit

Jeg er ikke no ekspert, men at en Brugde veier 3 tonn?? Det må være en meget slank en..prøv 20..

1. september 2016 svarte Asbjørn Vøllestad

Du kan ha rett i det. Det som vanligvis skal være en god kilde (fishbase.se) oppgir maks 4 tonn som vekt, men i andre kilder er maksvekt anslått til fra 10 - 20 tonn. Men stort sett er ikke dyrene veid, vekten er bare anslått. Uansett er det grunnlag for å endre oppslaget litt, så takk for at du gjorde meg oppmerksom på dette.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.