Pelagisk betegner det som har med åpne vannmasser å gjøre, til forskjell fra kysten eller havbunnen. Vann i hav eller innsjøer som ikke er nær kyst, strand eller bunn er pelagisk.

Faktaboks

Uttale
pelˈagisk

Ordet brukes også om leveviset til marine organismer som lever i frie vannmasser, pelagiaen, til forskjell fra på bunnen.

Pelagiske dyr

De fleste marine dyr, for eksempel koraller og flere krepsdyr, lever pelagisk i ett stadium av livet før de blir bunnlevende eller fastsittende.

Noen organismer er knyttet til de frie vannmassene hele livet, for eksempel pelagiske fisk, i motsetning til bunnlevende eller demersale fisk som lever pelagisk kun i tidlige stadier.

Den pelagiske faunaen består dels av frittsvømmende arter, særlig fisk og blekksprut, som kan kalles nekton, og dels av arter eller larvestadier med ingen eller så liten egenbevegelse at de driver viljeløst med strømmen, det man kaller plankton.

Pelagiske dyr i ulike dybder

Overflatelagenes pelagiske dyr er ofte glassklare, eller også sterkt farget, særlig i varmere hav. I dyphavet nedenfor 1000 meter er det mørkt, og her nede er de dyp-pelagiske dyrene oftest dyprøde eller brunsvarte. En del av dyphavsdyrene er blinde, og man kjenner også enkelte blinde blekkspruter og flere blinde fiskearter. Men mange blekkspruter og fisk og en del andre dyp-pelagiske dyr har lysorganer, og samtidig har mange har også ekstra sterkt utviklede kikkertøyne, sånn at de kan oppfange signaliseringen fra sine slektninger.

Pelagiske dyr ved kyst og i åpne hav

En vesentlig del av de pelagiske dyrene er nerittiske, det vil si knyttet til kysten eller kystnære farvann. Det er særlig slike som i et eller annet stadium av sin tilværelse er avhengig av bunnen. Den pelagiske faunaen som tilhører det åpne havet og er helt uavhengig av bunnen, kalles oseanisk.

Nivåer av den pelagiske sonen

  • Epipelagisk: Fra overflaten til cirka 200 meters dyp
  • Mesopelagisk: Fra 200 meter til cirka 1000 meters dyp
  • Bathypelagisk: Fra 1000 meter til cirka 4000 meters dyp
  • Abyssopelagisk: Fra 4000 meter ned til dyphavsslettene
  • Hadopelagisk: I dyphavsrennene

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg