teine

Sammenleggbar krepseteine med en spiral av metalltråd, dekket av et nett av bomullsgarn. Teinen har en kjegleformet inngang i begge ender til et rom med en agnholder.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Teine er betegnelse for en rekke nokså forskjellige fiskeredskaper. De har det til felles at fisken (krepsdyret) gjennom en kjegle-, pyramide- eller kileformet inngang (kalv) kommer inn i et rom som den vanskelig kommer ut fra igjen. I prinsippet er konstruksjonen den samme som i ruser, og flere former går derfor snart under den ene, snart under den andre betegnelsen. Betegnelsene varierer også fra distrikt til distrikt.

Konstruksjon og bruk

Teine fra midten av 1800-tallet som har blitt brukt til å fange laks i elver.

Av .

Teiner er oftest forholdsvis små redskaper, laget av flettede grener, metalltråd eller garn, og brukes i både salt- og ferskvann. Mange fiskearter og krepsdyr fanges i teiner. Navnet brukes også om langt større og mer solide byggverk av stokker eller stein som er oppført i fosser eller stryk til fangst av laks og ørret (se kjer). Flere slike teiner anbrakt ved siden av hverandre kalles til sammen et teinelag.

Historikk

Denne åleteinen med flaskeform ble det laget mange av.

Av .

Det ble fisket med teiner i middelalderen, om det vitner funn av tre teiner på sjøbunnen utenfor kaiene i Bergen. Disse teinene var flettet som trange kjegler av vidjer. Mye tyder på at disse teinene var i bruk omkring 1200. Til agn ble det brukt makrell.

Langs kysten har det blitt brukt flaskelignende teiner til å fange ål. I åpningen i bunnen var det en trakt av trespiler som gjorde at ålen ikke kom seg ut. I «tuten» var det et lokk der fisken kunne tas ut.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dybdahl, Audun (2018). Med angel og not. Fiskeutstyr ved kysten fra steinalder til motoralder. Museumsforlaget.
  • Eknæs, Åsmund (1979). Innlandsfiske. Det Norske Samlaget.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg