Breiflabb
Breiflabb tas ofte som bifangst i fiske etter andre arter.
Breiflabb
iStock.

Bifangst er fangst av andre organismer enn de det primært fiskes etter. Bifangsten kan være verdifulle fiskearter, skalldyr eller annet som kan omsettes og som kan gi fiskerne ekstrainntekt. I andre tilfeller er bifangst uønsket, for eksempel fiskearter eller størrelser som det i utgangspunktet ikke er tillatt eller lønnsomt å ta opp. I noen fiskerier kan også uønsket bifangst av sjøfugl og sjøpattedyr forekomme.

Faktaboks

Etymologi

Sammensatt av bi (ved siden av) og fangst

I mange fiskerier vil det ofte være en innblanding av arter eller størrelser som det ikke fiskes etter. Det skyldes både at det til enhver tid finnes mange marine organismer samtidig i et fiskeområde, og at fiskeredskaper ofte ikke er så selektive at fiskerne har full kontroll over hvilke arter og størrelser de fanger.

I kvoteregulerte fiskerier brukes bifangst som betegnelse på fangst av arter som fartøyet ikke har kvote til å fiske, men som ikke kan unngås i fisket.

Lovgivning

Kveite

Får man stor kveite på over to meter som bifangst, skal den kastes på sjøen igjen.

Kveite
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

I norsk fiskerilovgivning er det fastsatt bestemmelser for hva som betraktes som bifangst og hvordan fiskerne skal forholde seg til den. I fiskerier der bifangst ikke kan unngås, tillater fiskerimyndighetene at det kan være en prosentvis innblanding av bifangst, som da lovlig kan landes og omsettes. Den tillatte innblandingen kalles bifangstprosent. Bestemmelser knyttet til fiske ut over tildelte kvoter, herunder også bifangstprosenter, blir fastsatt i de årlige reguleringsforskriftene for de respektive fiskeriene og blir justert gjennom året. Tekniske bestemmelser som er rettet inn mot å regulere fiskeredskapenes seleksjonsgenskaper er av mer permanent karakter.

I Norge er fiskerne i utgangspunktet pålagt å lande og rapportere all bifangst av kvoteregulerte arter, men det er også påbud om utkast av ulike størrelser eller fiskeslag, som for eksempel kveite over to meter og en rekke bruskfiskarter. Fiskerne er også pålagt å vise aktsomhet slik at uønsket bifangst reduseres eller unngås. Inntektene fra utilsiktet eller ulovlig bifangst som kan omsettes tilfaller statskassen i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg