harpun

Harpun. Harpunkanon.

Av /Store norske leksikon ※.

Harpun. En norsk pentrittgranatharpun for småhvalfangst.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

En harpun er et spydlignende redskap som brukes til å fange sjøpattedyr og større fisk. Til harpunen er det festet en kraftig line. Harpunspissen trenger inn i dyret, og er utstyrt med mothaker som retter seg ut når linen strammes.

Faktaboks

Uttale

harpu:´n

Harpuner til hvalfangst

Til fangst av hval og store fiskearter (for eksempel brugde) skytes harpunen ut med kanon. Store hvalarter ble fanget ved hjelp av granat-harpuner, som var forsynt med en tidsinnstilt sprenggranat. Granatharpunen gjorde rasjonell fangst på finnhvalartene mulig, og innledet den moderne hvalfangsten i 1868 (se hvalfangst). Mindre hvalarter ble fanget med harpun uten sprenggranat. Ved fangst av vågehval er det påbudt å nytte sprenggranatharpun spesielt forarbeidet for effektiv og hurtig avlivning.

Håndholdte harpuner

Håndharpuner som er festet til et skaft, har vært brukt av fangstfolk langt tilbake i tiden, og anvendes fremdeles, blant annet av inuiter, til sel- og hvalfangst. I forhistorisk tid hørte harpunene med til de viktigste fangstredskaper. Materialene i harpunene i førmetallisk tid var bein, horn og tre.

Håndharpunene har etter hvert fått en renessanse, idet amatør-dykkere og sportsfiskere forsynt med svømmeføtter og dykkermaske, bruker dem til å harpunere fisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg