Hamp. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

hamp

Cannabis sativa, hamp. Foto fra: Kristrup, Randers, Danmark

Cannabis sativa, hamp. Foto fra: Kristrup, Randers, Danmark

Artikkelstart

Hamp er en ettårig art i hampefamilien.

Faktaboks

Også kjent som
Cannabis sativa
Etymologi

av norrønt hampr, fra gresk κάνναβις (kánnabis) via urgermansk hanapiz

Vitenskapelig navn
Cannabis sativa
Beskrevet av
Carl von Linné

Den blir 2–3 meter høy og har håndkoblede blad med 5–7 småblad. Hamp er særbu, og det er hannplanten som gir den beste hampen, fordi den har finere bastfibre enn hunnplanten.

Hamp brukes i enkelte sammenhenger som betegnelse for andre fibre enn de fra Cannabis sativa, for eksempel indisk hamp, Apocynum cannabinum, manilahamp, Musa textilis, mauritiushamp, Furcraea foetida, gambohamp, Hibiscus cannabinus, sisalhamp, Agave sisalana, queenslandhamp, Sida retusa og bengalsk hamp. Disse er ikke beslektet med hamp som plante, men fibrene kan brukes til samme type produkter. Denne bruken av ordet stammer trolig fra at hamp var en mer innarbeidet betegnelse som så er tatt i bruk til andre plantefibre med lignende egenskaper.

Egenskaper

Hamp er bastfibre som ligner nesle, lin og jute, men er noe grovere og lengre enn lin og sterkere enn jute. Den råtner svært langsomt. Den er svært motstandsdyktig mot vann, men vanskelig å bleke. Hamp er en naturfiber og som andre plantefibre en cellulose. Fiberen er blank og sterk, men ikke elastisk. Den brenner lett, og lukter som andre cellulosefibre brent papir.

Produksjon og bruk

Bastfibre fra stengelen til hamp (cannabis sativa) brukes til tekstilfibre. Nå dyrkes den mest i det sørøstlige Europa, i Italia og Japan. Forkortelsen for tekstiler i hamp er HA. Høsting og behandling frem til spinning har likhetstrekk med lin, men fordi hamp er kraftigere og lengre brukes ofte større og mer robuste maskiner. Den fineste hampen kommer fra Italia, Frankrike og Belgia. Av hamp blir det bearbeidet lange og korte fibre.

Det finnes to hovedgrupper hamp, den ene brukes til tekstiler, den andre (også kalt cannabis) brukes til mange ulike formål, inkludert som et narkotisk stoff. Dette påvirker lovgivning og dermed mulighet til å anvende planten til tekstile formål. I en del land er dyrking av hamp forbudt på grunn av plantens nære slektskap med planter som kan brukes i produksjon av narkotiske stoffer. Dyrking av planter til fremstilling av narkotika er forbudt i Norge.

De viktigste produktene av hamp er tauverk, seilduk, og teppebunner, men også strie, presenning og lignende har vært produsert. I 2019 var det en estimert global produksjon på cirka 60 657 tonn som gikk til ulike produkter innen tau, hjemmetekstiler og klær. Hamp kan også brukes i kompositter.

Frø fra hamp har mange ulike anvendelser hvorav hampolje er den viktigste. Presseresten, som kalles hampefrøkaker, brukes til kraftfôr.

Historie

Hamp stammer trolig fra Asia og har vært en viktig kulturplante blant annet til tekstiler siden oldtiden. Den er kjent fra Kina fra det tredje årtusen fvt. Derfra spredte dyrkningen seg til India. I Europa er dyrking kjent fra år 0.

De historisk viktigste produksjonsområdene har vært Italia og Russland. Verdensproduksjonen var kraftig stigende etter 1700, fordi det var behov for store mengder til utrustning av seilskip med tauverk og andre tekstiler. På norsk har vi fortsatt betegnelsen kanvas, som en arv fra denne tiden da seilduk ofte var laget av hamp (cannabis).

I Norge har hamp trolig vært dyrket siden vikingtida, det ble blant annet funnet hampefrø i Osebergfunnet. Det er vanskelig å skille ulike bastfibre fra hverandre i arkeologiske funn, og det er dermed ofte ikke sikkert hva som er lin, hamp eller nesle.

Bruken av hamp avtok raskt på 1900-tallet fordi seilskutene ble erstattet av motordrevne fartøyer, og fordi kunstfibrene overtok i produksjonen av både rep og seil.

Etter 1945 har produksjonen vært avtagende. De senere tiårene har det vært en økt interesse for hamp parallelt med en økt interesse for klær og miljø. Den til dels overdrevne oppmerksomhet mot bomulls vannforbruk har bidratt til interesse for planter som i mindre grad er avhengig av vanning. Hamp har den fordel at den kan dyrkes i kjøligere områder.

Miljøproblemer

Hamp er som andre plantefibre biologisk nedbrytbar og fornybar. Planten har god motstand mot ugress og skadedyr slik at lite eller ingen plantevernmidler er nødvendig. Planten kan dyrkes uten vanning.

Under røytingsprosessen i videreforedlingen av fibre kan det inngå en del vann. En fordel med hamp er at den, som nesle, kan dyrkes i mange land og dermed bidra til lokal produksjon av plantefibre for tekstiler. Hamp og andre naturfibre kan potensielt bidra til minimering av den store spredningen av mikroplast som bruk av syntetiske fibre bidrar med.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Grimstad Klepp, Ingun og Tobiasson, Tone Skårdal (2020): Lettkledd – Velkledd med lite miljøbelastning. Oslo: Solumbokvennen
  • Søm: materialkunnskap. (1995): Oslo: Yrkeslitteratur as
  • Morton W. E. og Hearle J. W. S. (2008): Physical Properties of textile fibres Manchester: The Textile Insitute

Eksterne lenker

Faktaboks

hamp
Cannabis sativa
Artsdatabanken-ID
103197
GBIF-ID
5361880

Kommentarer (2)

skrev Marte Torsetnes

Hei, det virker å være mye forvirring rundt bruken av navnene hamp og cannabis og om det betyr planten cannabis sativa eller betyr et rusmiddel. Og rent vitenskapelig er cannabis det latinske navnet på planten, og ikke navnet på rusmiddelet( det er THC). Det er ikke bare denne artikkelen som er upresis, men også en om hamp og en om cannabis i Store medisinske leksikon. Så jeg leste derfor om hamp på britannica.com: https://www.britannica.com/plant/hemp Artikkelen i SNL bør vel ligne den i britannica på dette området? Hadde vært fint om Hamp/Industriell hamp ble definert som plante til fiberproduksjon og ikke som narkotika. Hamp er dessuten dyrket i Norge i flere hundre år, og ikke forsøksvis, slik det står her. Det er en norsk kulturplante.
Vennlig hilsen Marte Torsetnes

svarte Jostein Riiser Kristiansen

Hei, Marte!

Takk for kommentar til denne artikkelen. Det står allerede i artikkelen at cannabis er latinsk navn på planten. Når det gjelder de andre kommentarene dine, for eksempel historikk i Norge og hvordan planten ble brukt, trenger vi en fagansvarlig til å gå gjennom dette. For tiden mangler vi dessverre fagansvarlig for denne artikklelen, men jeg håper vi får det på plass innen ikke altfor lang tid slik at du kan få et bedre svar og at artikkelen eventuelt kan oppdateres.

Vennlig hilsen
Jostein Riiser Kristiansen i leksikonredaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg