hamp

Cannabis sativa, hamp. Foto fra: Kristrup, Randers, Danmark

Cannabis sativa, hamp. Foto fra: Kristrup, Randers, Danmark

Artikkelstart

Hamp er en ettårig art i hampefamilien.

Faktaboks

Etymologi
av norrønt hampr, fra gresk κάνναβις (kánnabis) via urgermansk hanapiz
Også kjent som
Cannabis sativa (vitenskapelig navn)

Den blir 2–3 meter høy og har håndkoblede blad med 5–7 småblad. Hamp stammer fra Asia og har vært dyrket som tekstilplante siden oldtiden. Nå dyrkes den mest i det sørøstlige Europa, i Italia og Japan. Før ble den dyrket i Sverige, forsøksvis også i Norge, der den nå av og til opptrer på avfallsplasser. Hamp er særbu, og det er hannplanten som gir den beste hampen, fordi den har finere bastfibrer enn hunnplanten.

Også andre tekstilplanter går under navn av hamp, for eksempel indisk hamp, Apocynum cannabinum, manilahamp, Musa textilis, mauritiushamp, Fourcraea foetida, gambohamp, Hibiscus cannabinus, sisalhamp, Agave sisalana, queenslandhamp, Sida retusa og bengalsk hamp.

Bruk

Hamp er bastfibrer som ligner lin og jute, men er noe grovere og lengre enn lin og sterkere enn jute. Den er meget motstandsdyktig mot vann, men svært vanskelig å bleke. Hamp brukes særlig til tauverk og teppebunner, men også til strie, presenning og lignende. Høsting og behandlingsprosesser frem til spinneverdig vare er omtrent som for lin. Den fineste hampen kommer fra Italia, Frankrike og Belgia. Av frøene presses hampolje. Presseresten, som kalles hampefrøkaker, brukes til kraftfôr.

Hamp er råmateriale for cannabisstoffene hasjisj og marihuana (se cannabis). Dyrking av planter til fremstilling av narkotika er forbudt i Norge.

Navnet hamp er et østeuropeisk ord lånt i germansk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Marte Torsetnes

Hei, det virker å være mye forvirring rundt bruken av navnene hamp og cannabis og om det betyr planten cannabis sativa eller betyr et rusmiddel. Og rent vitenskapelig er cannabis det latinske navnet på planten, og ikke navnet på rusmiddelet( det er THC). Det er ikke bare denne artikkelen som er upresis, men også en om hamp og en om cannabis i Store medisinske leksikon. Så jeg leste derfor om hamp på britannica.com: https://www.britannica.com/plant/hemp Artikkelen i SNL bør vel ligne den i britannica på dette området? Hadde vært fint om Hamp/Industriell hamp ble definert som plante til fiberproduksjon og ikke som narkotika. Hamp er dessuten dyrket i Norge i flere hundre år, og ikke forsøksvis, slik det står her. Det er en norsk kulturplante.
Vennlig hilsen Marte Torsetnes

svarte Jostein Riiser Kristiansen

Hei, Marte!

Takk for kommentar til denne artikkelen. Det står allerede i artikkelen at cannabis er latinsk navn på planten. Når det gjelder de andre kommentarene dine, for eksempel historikk i Norge og hvordan planten ble brukt, trenger vi en fagansvarlig til å gå gjennom dette. For tiden mangler vi dessverre fagansvarlig for denne artikklelen, men jeg håper vi får det på plass innen ikke altfor lang tid slik at du kan få et bedre svar og at artikkelen eventuelt kan oppdateres.

Vennlig hilsen
Jostein Riiser Kristiansen i leksikonredaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg