Drivgarn

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Drivgarnsfiske etter laks i Alaska
Drivgarnsfiske etter laks i Alaska

Drivgarn er et fiskeredskap som består av garn som festes sammen til lenker og holdes flytende i overflaten eller varierende dybder ved hjelp av overvanns flytemidler (blåser). Nederlenderne drev drivgarnfiske etter sild i Nordsjøen allerede på 1300-tallet.

Metoder

Drivgarn er et effektivt fiskeredskap for fiske etter fiskearter som lever i frie vannmasser (pelagiske arter). Det finnes flere ulike teknikker for drivgarnsfiske. I sildefisket var det vanlig med lange garnlenker som var festet til en kabel fra fiskefartøyet, slik at fartøyet ved sin drift holdt lenken strukket. I drivgarnsfisket etter makrell er også garnlenka festet til fartøyet. I sildefisket ble drivgarnslenkene satt i dybder avpasset etter hvor dypt silda stod, mens i fisket etter laks og makrell settes drivgarnene i overflaten. I drivgarnsfisket etter laks var det vanlig å bruke flere garnlenker som drev uavhengig av fartøyet.

Betydning og regulering

Drivgarnsfisket etter sild var et viktig kystfiske i Norge, men dette fisket avtok utover i 1960-årene. Mange steder langs norskekysten var drivgarnsfisket etter laks et viktig fiske inntil det ble forbudt fra og med 1989. Det er i dag tillatt å drive drivgarnsfiske etter sild og makrell i Norge, men det er bare i makrellfisket at drivgarn fortsatt er i bruk som kommersielt fiskeredskap.

Drivgarnsfiske i verden

Drivgarn brukes i mange ulike fiskerier, men internasjonalt er drivgarn et omstridt fiskeredskap, og mange land har forbud mot slikt på grunn av bifangst av hai, sjøpattedyr, havskilpadder og sjøfugler. I sjølaksefisket i Alaska og Canada er drivgarn fortsatt et viktig redskap.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg