Line, bakke, fiskeredskap som består av et langt snøre med mange kroker (angler), som med forskjellige mellomrom festes til linen med en fortom (forsyn). Alt etter fisken som skal fanges, er avstanden mellom fortommene fra 1 til 20 m. Linene lages av syntetisk materiale og varierer mye i lengde. De største kan være opptil 40 km lange og ha over 40 000 kroker. De vanligste liner er småliner, torskeliner, bankliner, kveiteliner (gangvad), snikliner, tråliner, håbrandliner og håkjerringliner.

Liner brukes på fire måter. Bunnlinen ligger på bunnen og er forankret i begge ender, og fra disse fører iletau opp til havflaten, hvor de er festet til en bøye eller kavlstaur. Fløytlinens iletau er forankret som på en bunnline, mens selve linen holdes oppe fra bunnen av fløyter, festet med jevne mellomrom. Drivlinen holdes i en passe høyde ved hjelp av fløyt, og festes til fartøyet som et drivgarn. Snik er en kort, hengende line. Under egningen ordnes linen i stamper eller flate trau. Flere liner bindes sammen og settes i en stubb.

Line har vært brukt i Norge fra 1500-tallet. Opprinnelig ble liner laget av lin, senere av hamp.

Linen er et viktig redskap i norske fiskerier og brukes langs hele kysten. Den blir brukt i fjordene, på fiskebankene utenfor kysten og i fjernere farvann. De viktigste artene for linefisket er torsk, hyse, lange, brosme og andre bunnfiskarter. Linefisket foregår også i ferskvann, særlig til fangst av åbor, gjedde, ål og lake. De linebåtene som fisker langs kysten, egner ofte i land ved lineegnesentraler. På større linefartøyer skjer maskinell egning om bord (autoline, Autoline – Mekanisert linefiske). Agnet består som regel av sild, makrell eller akkar. Linefisket blir drevet hele året. Størrelsen på båter og bruk varierer fra små båter til båter opp i flere hundre tonn. De større båtene er mer mekanisert med moderne linespill, sjølkveilere, flekke- og fileteringsmaskiner, agnkuttemaskiner m.m.

Linefisket er et krevende yrke. Utsetting av line kan ta 2–3 timer, linen går da ut gjennom en setter på hekken (sjølsetter), og settingen foregår med en fart av ca. 7–8 knop. Trekkingen av en slik line kan ta opptil 12–15 timer. Linen blir trukket over en rull på rekken (foran midtskips) og går til linespillet og sjølkveileren, som besørger linen kveilet i stamper. Linefanget fisk har de seneste årene blitt bedre betalt enn annen fanget fisk ettersom den holder god kvalitet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

1. april 2009 skrev alf oliver paulsen

Kan man sette bakke line hele året. (Fjord fiske)Med hilsen Oliver Alf Paulsen.Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.