naturfibre

Naturfibre kan bruke til ulike former for tekstilproduksjon eller tau og matter. Bildet viser ull som er spunnet til garn, og som brukes til håndstrikk.

Blonde
Den animalske fiberen silke vikles løs fra silkespinnerens kokong. I hver kokong kan det være opptil 4000 meter fiber, men bare midtpartiet, 500–1200 meter, gir en sammenhengende fiber, som kalles råsilke.
Av /Pixabay.
Bomull er den økonomisk viktigste vegetabilske fiberen. Bildet viser varianter av blader, frø og frøull fra ulike varianter av bomull. De fargede variantene har sitt opphav i Sør- og Mellom-Amerika.
Av /USDA/Agricultural Research Service.

Artikkelstart

Naturfibre er tekstilfibre som forekommer i fiberform i naturen. De inndeles etter sin opprinnelse i animalske fibre, vegetabilske fibre og mineralfibre.

Faktaboks

Uttale
natˈurfibrer

Naturfibrene, unntatt asbest, skiller seg fra de syntetiske fibrene ved sin evne til å ta opp fuktighet fra omgivelsene. De er ikke termoplastiske og blir heller ikke så lett statisk elektriske, det gjelder særlig vegetabilske fibre. For øvrig er det store forskjeller mellom de enkelte fibertypene og, avhengig av art og vekstbetingelser, også innenfor samme type.

Animalske fibre

Av de animalske fibrene er saueullen den langt viktigste. For øvrig brukes ull og hår fra mange arter av kamel og geit, fra storfe og angorakanin. Fibre fra silkespinnende insekters kokonger hører også med til de animalske fibrene.

Et utvalg animalske fibre:

Vegetabilske fibre

Av de vegetabilske fibrene er bomull, som er et frøhår, den langt viktigste. For øvrig brukes en del bastfibre, bladfibre og kokos og kapok, som kommer fra frukten. Av bastfibrene er lin, hamp og jute de viktigste, i tillegg finnes rami, gnister, kenaf og sunn, som er mindre kjent. Av bladfibrene er manilahamp og sisal best kjent hos oss, dertil kommer de mer ukjente alfa, henequen og maguey.

Utvinningen av vegetabilske fibre varierer med den formen de foreligger i. Bomull, kapok og kokos plukkes. Lin røytes, bråkes og hekles. De øvrige bastfibrene utvinnes stort sett på samme måte som lin.

Mineralfibre

Den eneste naturlig forekommende mineralfiberet av betydning er asbest, som innebærer helsefare ved fremstilling og bruk. Se asbestose.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg