Svend Foyn. Foto ca. 1890.

Fri. fri

Svend Foyns arbeiderboliger i Tønsberg.

Lars Mæhlum. begrenset

Svend Foyn, født i Tønsberg, norsk foregangsmann i sel- og hvalfangsten. Gikk til sjøs 11 år gammel, ble skipper 24 år gammel. Startet selfangst 1846 med briggen Haabet. Første sesong brakte bare tap, men på neste års ekspedisjon fikk han nesten full fangst, og økonomien var reddet. Selfangst ble en ny norsk næringsgren av format. I 1863 lot han bygge verdens første dampdrevne hvalbåt, og i løpet av fire år eksperimenterte han seg frem til en lønnsom moderne finnhvalfangst på Finnmarkskysten. Det kostet ham 51 000 spesidaler.

Foyn var den første som skjøt hval med granatharpun. Sogneprest M. Esmark fant frem til en tennsats for utskutte granater så de først eksploderte ved anslag, og han lærte Foyn metoden så sprengstoffet i harpunen først ble antent ved stramming av fangstlinen etter at harpunen var skutt inn i hvalen. Grunnlaget for hele den moderne finnhvalfangst var skapt. Fra å ha fått kanskje én hval i sesongen, fikk Foyn nå opptil 100, og han ble snart en rik mann.

Ved å bearbeide hvalens råstoff i egne anlegg kunne Foyn stadig øke sin formue. Han gav bort store beløp til hedningmisjonen, sjømannsmisjonen, til bedehus, skole og arbeiderboliger i Tønsberg, og til Foyns borgerskole i Oslo (1889). Han testamenterte sin formue til et misjonsfond. Hans statue, modellert av A. Svor, står utenfor domkirken i fødebyen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.