En prototyp er et prøveeksemplar for et nytt produkt, et typisk eksemplar for en kategori eller en målenormal. Begrepet brukes også innenfor psykiatri.

Faktaboks

Uttale
prototˈyp
Etymologi
av proto- og gresk ‘stempel, preg’

Prøveeksemplar

Prototyp brukes om tidlig utgave av et nytt produkt som presenteres i den hensikt å teste ut og demonstrere produktet før det settes i produksjon. Et annet ord for prototyp er urtype.

Det nye produktet kan være en maskin, et instrument eller et datasystem. En prototyp er ofte bare en foreløpig og forenklet utgave av det nye produktet, der formålet er å demonstrere og teste funksjonene i realistiske omgivelser slik at feil og svakheter kan avdekkes.

Målenormal

Prototyp har også blitt brukt som målenormal som definerer størrelsen til en målenhet. For eksempel ble Arkivmeteren brukt som en meterprototyp, det vil si som målenormal for meteren. I dag er definisjonen av fysiske enheter i SI-systemet basert på naturkonstanter.

Psykiatri

Innen psykiatri brukes betegnelsen prototyp om en beskrivelse av symptomer og adferdstrekk som typisk er tilstede ved en spesifikk psykisk lidelse. For å stille en diagnose kan man sammenligne «sin pasient» med prototypene for ulike psykiske lidelser og velge den diagnosen for «sin pasient» som passer best med en angitt prototyp (ICD-10 kliniske retningslinjer). Motsatsen til bruk av prototyp for å stille en psykiatrisk diagnose er et kategorisk system. Da angis spesifikk hvilke og hvor mange symptomer og adferdstegn som må være tilstede for å stille diagnosen (DSM-systemet).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg