Fartsmåling med loggline
Øverst vises loggline med knuter (knots). Med timeglasset tok man tiden det tok for knutene å løpe ut, og farten kunne beregnes. Under viser den første mekaniske avløseren til logglinen. Der var en roterende propell forbundet med et mekanisk telleverk som var montert på hekken av skipet.
Fartsmåling med loggline
Lisens: CC BY SA 3.0

Knop er en målenhet for hastigheten til et fartøy, der én knops fart tilsvarer én nautisk mil (1852 meter) per time. Begrepet knop (knop = knute) kom opprinnelig fra den tiden hastighet ble målt med en loggline som var merket med knuter med jevn avstand.

Faktaboks

I dag måles skipets hastighet med elektromagnetiske akustiske logger, eller GNSS (satellitt). Avhengig av metode vil farten bli angitt «gjennom vannet» eller «over grunn» (speed over ground – SOG). Forskjellen på disse vil representere strømstyrken i farvannet.

Historisk måling av knop

Omgjort til meter per minutt blir én knop: 1852 meter/60 minutt = 30,87 meter per minutt. Dersom man hadde et tau med 30,87 meter mellom knutene ville man kunne ta tiden i ett minutt og telle antall knuter som gikk ut etter at man hadde kastet enden av logglinen på sjøen. For å redusere lengden på linen var det vanlig å ha knutene tettere og måle tiden i kortere intervall, eksempelvis 15 sekund. En knop/knute vil i så fall representere 7,72 meter (en fjerdedel av 30,87 meter). Tidsmålingen ble i tidlige tider målt med timeglass tilpasset dette. I avstanden mellom knutene kunne det være beregnet en viss korreksjon for forsinkelse ved utsetting av linen slik at knutene ble litt tettere enn 7,72 meter. I Europa var det vanlig å benytte 6,84 meter mellom knutene. Målte man så fire knuter i løpet av ett minutt tilsvarte det en hastighet på én knop.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Tom Hummel

Bør vel nevnes at knop betyr knute og om hva standarden for avstanden mellom knopene var eller er.
Loggetiden pr utløpende knop kan ikke være "f.eks", den må være eksakt når hastigheten måles til en nautisk mil i timen, kalt en knop.

svarte Stig Arild Pettersen

Hei, Tom - og takk for kommentaren. Denne artikkelen er til revisjon! Hilsen redaktør Stig Arild

svarte Norvald Kjerstad

Hei, Tom og Stig. Er enig i at den tidligere beskrivelsen av knop, som var tatt fra den gamle papirutgaven av leksikonet, var noe upresis. Jeg har derfor lagt inn et endringsforslag, som vil bli publisert med det første. Også linkene i artikkelen vil bli oppdatert i nærmeste fremtid. Hilsen Norvald Kjerstad, fagansvarlig Navigasjon.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg