gatt (på fartøy)

Spygatten har ofte luker på utsiden som kun slår utover, slik at sjøsprøyt ikke kommer inn.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0
Skonnerten til venstre er en typisk rundgatter, mens de to ytre skutene er plattgattere
Tall Ships Races, Stavanger 2018
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Gatt på båt er ulike åpninger eller hull som tauverk eller vann kan gå gjennom. I tillegg brukes uttrykket om enkelte rom om bord, eller akterenden på fartøyet.

Faktaboks

Etymologi
av nedertysk gat, 'hull, åpning'

Hull og åpninger

Gatten har flere bruksområder for tauverk. For eksempel brukes en halegatt til å hale fortøyningen på båten fra dekk til land. På større skip med skansekledning har bussgatten den samme funksjonen for trosser til land. Hummergatten er en innfelt halv skive i toppen av en mast som leder et fall. En åpning kan også ha som funksjon å lense vann av dekk, og denne typen åpning kalles for en spygatt.

Rom

Enkelte rom om bord på skip har historisk hatt navn som hellegatt; et rom på krigsskip der gods og annet lagres, eller kabelgatt; som er et rom hvor tauverk, blokker, stropper, pinseben, fatlenger og annet kan oppbevares.

Akterende

Gatt er også en betegnelse på akterenden på et fartøy. Avhengig av om akterdelen er rundet, flat eller spiss, får hekken betegnelsen rundgatter, plattgatter eller spissgatter. Uttrykket gatt i forbindelse med akterenden stammer fra det nederlandske achter og gat, i betydning rumpe og endetarmsåpning, men har over tid blitt forkortet i de skandinaviske språkene til gatt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg