Hvalross av . CC BY NC SA 3.0

hvalross

Hvalrossen beveger seg klumsete på land.

Hvalross utenfor Svalbard.
Hvalrossen har støttenner som hos voksne hanner kan bli opp mot en meter lange.
Hvalrossen opptrer i flokker; flere tusen dyr kan ligge tett i tett på land eller på isen.
Hvalross
Lisens: CC BY SA 3.0
Hvalross ved Prins Carls Forland
Lisens: CC BY SA 3.0

Hvalross er en art av seler i hvalrossfamilien (Odobenidae), og den eneste arten i familien. Hvalrossene har store, svakt buede hjørnetenner.

Faktaboks

også kjent som:
Odobaenus rosmarus

Beskrivelse

Hannene er størst, med en vekt opptil 1700 kg og kroppslengde inntil 3,5 meter. Begge kjønn har store, svakt buede hjørnetenner, som hos voksne hanner kan bli opptil en meter lange. Huden er 2–4 cm tykk.

Baklemmene kan vendes forover og brukes sammen med forlemmene til bevegelse på land.

Levevis

Hvalrossen lever vesentlig av bløtdyr som den roter opp fra bunnen, men den tar også andre dyr som lever på bunnen av havet. Den spiser også noe fisk, iblant også sel.

Hvalrossen opptrer i flokker, og flere tusen dyr kan ligge tett i tett på land eller på isen. Drektighetsperioden er 15–16 måneder, med paring i januar-februar og fødsel rundt mai året etter. Hvalrossen får én unge annet hvert år, sjeldnere hos eldre hunner.

Utbredelse og bestand

I tidligere tider var hvalrossen vidt utbredt i arktiske havområder. I dag regner man med fire bestander:

Hvalrossen har vært mye jaktet på grunn av spekket, huden og støttennene, og bestanden ble sterkt redusert, særlig i det nordøstlige Atlanterhavet, inntil arten ble totalfredet i begynnelsen av 1950-årene.

I Svalbardområdet har bestanden økt fra midten av 1960-årene, men er den minste av de fire bestandene, og teller ikke mer enn noen få tusen dyr. Stillehavsbestanden har tatt seg kraftig opp, og teller trolig rundt 200 000 individer; inuiter beskatter fortsatt denne bestanden med noen få tusen dyr årlig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg