Spekkhugger
Havoter med unge

Sjøpattedyr er pattedyr som lever i havet. Gruppa omfatter først og fremst hvalene og sjøkuene som tilbringer hele livet i vann. Også selene regnes som sjøpattedyr, selv om de i forbindelse med forplantningen flytter seg opp på land eller på isen. Enkelte arter av både hvaler, sjøkuer og seler lever i brakkvann eller ferskvann.

Flere andre grupper av pattedyr har tilpasset seg et liv både på land og i vann, men graden av tilpasning er svært varierende. I Norge har vi, foruten flere arter av hvaler og seler, blant annet isbjørnen som er sterkt knyttet til islagte havområder i nord, oteren som finnes langs store deler av kysten og ved vann og vassdrag i innlandet, og beveren som tilbringer hele livet i tilknytning til ferskvann. Også mink og ilder, samt enkelte av våre smågnagere og spissmus lever i tilknytning til vann.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Haug, Tore m.fl., red.: Sjøpattedyr : om hval og sel i norske farvann, 1998, isbn 82-00-22729-4

Kommentarer (4)

skrev Tyra Lynch

Hei
Jeg prøver å finne ut hvilken arter som er "fullverdige" sjøpattedyr (at de er helt avheging av havet), og hvilken arter som er semi-akvatiske sjøpattedyr. Hvaler og definer er "fullverdige" sjøpattedyr, oter og isbjørn er ansett som semi-akvatiske sjøpattedyr, men hva med hvalrosser og seler? Jeg vet ikke hvor jeg skal plassere valrosser og seler.

svarte Kjersti Kanestrøm Lie

Takk for interessante spørsmål. Jeg har videreformidlet dette til en fagansvarlig som har god kunnskap om dette.

svarte Kjell-Olav Hovde

Fagansvarlig Tore Haug svarte i en ny tråd. Jeg kopierer inn her: Tre hovedgrupper regnes til sjøpattedyrene: hval, sel og sjøkyr. Hvalene og sjøkyrene er plassert i egne ordener: Cetacea og Sirenia. Selene er plassert i gruppen Pinnipedia. Det er en undergruppe av ordenen rovdyr (Carnivora) som også omfatter alle rovdyrene på land. Pinnipedia omfatter tre familier, Otariidae (sjøløver og pelssel), Odobenidae (hvalrosser) og Phocidae (seler). I tillegg til hval, sel og sjøkyr regnes i noen sammenhenger enkeltarter som slektsmessig hører sammen med landpattedyr også som sjøpattdyr. Det gjelder blant annet oter og isbjørn.

skrev Tore Haug

Tre hovedgrupper regnes til sjøpattedyrene: hval, sel og sjøkyr. Hvalene og sjøkyrene er plassert i egne ordener: Cetacea og Sirenia. Selene er plassert i gruppen Pinnipedia. Det er en undergruppe av ordenen rovdyr (Carnivora) som også omfatter alle rovdyrene på land. Pinnipedia omfatter tre familier, Otariidae (sjøløver og pelssel), Odobenidae (hvalrosser) og Phocidae (seler). I tillegg til hval, sel og sjøkyr regnes i noen sammenhenger enkeltarter som slektsmessig hører sammen med landpattedyr også som sjøpattdyr. Det gjelder blant annet oter og isbjørn.

Mvh Tore Haug

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg