Nylands Verksted
Nylands Verksted var et skipsbyggeri og skipsreparasjonsverksted, etablert i 1854 med verksted på Grønlandsleiret, men flyttet 1860 til odden Nyland ved Bjørvika, vest for Akerselvas munning. Foto fra rundt 1880.
Av .
Nylands Verksted
Nylands mekaniske Verksted på Paulsenkaia i Oslo havn i 1961. Til høyre ligger Bispevika og til venstre Bjørvika. I dette området ligger nå Operaen og høyhusene i Barcode.
Widerøes Flyveselskap AS/Oslo byarkiv.
Lisens: CC BY 2.0

Nylands Verksted var et skipsverft i Oslo som ble etablert på 1850-tallet og nedlagt i 1982. Nyland holdt til i Bjørvika i Oslo, der Operahuset nå ligger, og bygget blant annet verdens første spesialbygde hvalbåt. Ved inngangen til 1900-tallet var verkstedet landets største skipsverft med rundt 1000 ansatte.

Etablering

Nylands Verksted var i utgangspunktet et interessentselskap opprettet i 1854 av ingeniørene Jacob Smith Jarmann og Prosper Nørbeck, og Jarmanns fetter Jens Christian Bendix Kjønig Jarmann, under navnet Jarmann, Nørback & Comp. De etablerte seg i et lokale på Grønland i Christiania.

Virksomheten skulle drive et mekanisk verksted med høvleri og sag til foredling av tre, men kom egentlig ikke i gang før sent i 1856. Samtidig investerte de tre gründerne i en tomt på Nyland, en tange som ble skapt i forbindelse med utfyllingsarbeider på vestsiden av Akerselvas utløp. Etter en aksjeinnbydelse ble virksomheten omorganisert som Nyland Mekaniske Værksted i juni 1857, og ytterligere tomter ble kjøpt på Nyland. En brann i oppstartslokalene på Grønland i 1859 førte til at verkstedet ble konsentrert på Nyland, og de første årene bestod produksjonen av mudderapparater, brannsprøyter og jernbanemateriell.

Skipsverftet

Som skipsverft bygget Nyland sin første dampbåt, bygget og fraktet i deler til Tistedal i Østfold, der den ble satt sammen og sjøsatt i oktober 1862 som DS Engebret Soot. Båten er fortsatt i bruk som museumsbåt med hjemmehavn Ørje.

I oktober 1879 gikk Nyland Mekaniske Værksted konkurs men gjenoppsto som et nytt aksjeselskap i mai 1881, og to år senere viste regnskapet et solid overskudd. Ved inngangen til 1900-tallet var verkstedet landets største skipsverft med blant annet to flytedokker og rundt tusen ansatte.

Sammenslåing

I 1956 overtok A/S Akers mek. Verksted aksjemajoriteten, og i 1967 ble Akers anlegg i Pipervika og Nylands anlegg i Bjørvika samlet under felles ledelse og de to produksjonsanleggene ble betegnet henholdsvis Nyland Vest og Nyland Øst.

Det gamle Nylands Verksted, Nyland Øst, ble nedlagt i 1971, og dette er i dag tomten der Operahuset i Oslo ligger. Nylands Verksted var i årene 1971–1982 betegnelsen på Akers verft ved Pipervika. Etter at verftet ble nedlagt i 1982 er området utviklet med butikker og resturanter, kontorer og boliger til det som nå er Aker Brygge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg