Østisen

Kart over området mellom Novaja Semlja og Kvitsjøen som i forbindelse med tradisjonell selfangst kalles for Østisen. Noen av de maritime grensene vest i Barentshavet mot Svalbard og fastlands-Norge ses til venstre på kartet
Av /Meld. St. 7 (2011–2012) Nordområdene.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Østisen er navnet som tradisjonelt blir brukt, særlig av fangstfolk, om drivisområdet vest for Novaja Semlja og videre sørover til Kvitsjøen. Området ligger i dag innenfor Russlands økonomiske sone. Motsvarende område i vest kalles for Vestisen (Vesterisen).

Selfangst i Østisen

Grønlandsselhunn som dier kvitunge.
Grønlandssel som dier
Av /Havforskningsinstituttet.

Det er særlig fangst av klappmyss og grønlandssel som tradisjonelt har blitt drevet av norske fangstmenn i Østisen. Siden 2007 har imidlertid bestandssituasjonen for klappmyss i området vært for dårlig og det er kun grønlandssel som kan fanges der nå.

Fangst av sel i Østisen reguleres i årlige forskrifter, og Russland tildeler kvotene som en del av de årlige fiskeriforhandlingene. Med hjemmel i lov 6. juni 2008 nr. 37 om forvaltning av viltlevande marine ressursar (havressurslova) fastsetter Nærings- og fiskeridepartementet hvert år Forskrift om regulering av fangst av sel i Vesterisen og Østisen. For 2020 ble kvoten for norske fartøy i Østisen satt til 7000 grønlandssel og fangstperioden fra og med 1. mars til og med 31. mai.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg