hvalbåt

Hvalbåt. «Southern Actor» er nå er fint restaurert og ligger som museumsbåt i Sandefjord. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt i 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Hvalbåt er et maskindrevet fartøy utstyrt for å jakte på og harpunere storhval og taue dem til et flytende eller landbasert hvalkokeri. Hvalbåter ble brukt i pelagisk hvalfangst frem til 1960-årene.

Verdens første moderne dampdrevne hvalbåt i stål, Spes & Fides, ble bygd av nordmannen Svend Foyn i 1863. Foyn fant også opp harpunkanonen, og disse to oppfinnelsene la grunnlaget for en omfattende norsk hvalfangst i Sørishavet fra slutten av 1800-tallet.

Det fantes mange store hvalbåter i Norge fram til rundt 1960, særlig i vestfoldbyene. Båtene ble drevet med dampmaskin, unntatt de aller siste etterkrigstypene, som hadde dieselmaskin og vripropell. Hvalbåtene var 40 til 50 meter lange stålskip med maskinkraft på rundt 1800 hestekrefter og gikk med en fart på rundt 15 knop. De hadde gangbane fra kommandobroen for rask atkomst ned til harpunkanonen i baugen, linespill på fordekket for å gi ut og hale inn store lengder harpunline, utkikkstønne i formasten og på de seneste båtene ekkolodd for å lokalisere hval under vann.

To av de norske hvalbåtene er restaurert og bevart som museumsbåter og ligger begge i Sandefjord. Southern Actor er den eneste som er i original stand og ble bygget i 1950 ved Smith's Dock i Middlesbrough, mens den eldre, Forlandet, ble bygget i 1921 ved Bokerøens Skibsbyggeri i Svelvik.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg