Sturla Tordsson (den yngre)

Faktaboks

Sturla Tordsson
Sturla Tordsson den yngre norrønt Sturla Þórðarson
Født
29. juli 1214, Breiðafjörður, Island
Død
30. juli 1284, Fagurey, Island

Artikkelstart

Sturla Tordsson var en islandsk stormann, høvding, lovsigemann, historiker og skald. Han var brorsønn av Snorre Sturlason og sønnesønn av Sturla Tordsson den eldre (Hvamm-Sturla).

Sturla motarbeidet i det lengste kong Håkon Håkonssons politikk på Island, men var med blant de høvdingene som tilsvor kong Håkon skatt i 1262. I 1263 ble Sturla tvunget til å reise til Norge. Til tross for sin tidligere motstand mot kong Håkons islandspolitikk, fikk han tillit hos kong Magnus Håkonsson (Lagabøte) og ble satt til å forfatte kong Håkon Håkonssons saga i 1264–1265, og senere kong Magnus' egen saga (nå tapt unntatt noen fragmenter).

I 1271 var Sturla med på å bringe en ny lovbok til Island, som avløste fristatslovgivningen. Sturla ble da Islands første kongelig utnevnte lagmann. Hans viktigste verk om Islands historie er Íslendinga saga, som er den sentrale sagaen i Sturlunga saga, et samleverk av islandske samtidssagaer for perioden ca. 1120–1264. Sturlas Íslendinga saga dekker tiden 1183–1264. Han utgav også en redaksjon av Landnámabók. I Håkon Håkonssons saga er det bevart flere store dikt av Sturla om kong Håkon. Han diktet også om kong Magnus.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg