Yngve-Frøy
Ynglingeætten skal ha stammet fra den norrøne guden Yngve-Frøy. «Yngve Frey bygger Gamla Upsala tempel», tegnet av Hugo Hamilton, 1830.
Av .

Ynglingeætten var ifølge sagntradisjonen en svensk og norsk kongeslekt, med sete i Uppsala. Navnet Ynglinger fikk de fordi de angivelig stammet fra guden Frøy, som også ble kalt Yngve. De eldste slektsleddene må regnes som mytologiske. Til grunn for opplysningene om Ynglingeætten ligger den norske skalden Tjodolv fra Kvines dikt Ynglingatal.

I Ynglingatal

I Ynglingatal omtales 27 slektsledd fra kong Fjolne til Ragnvald Heidumhår, som skal ha vært Harald Hårfagres fetter. Fjolne blir omtalt som sønn av Frøy (Yngve-Frøy), sønn av Njord. At en slekt blir regnet for å stamme fra guder, kalles en euhemerisme. De seks siste generasjonene i kongerekken er norske småkonger som sies å stamme fra kongene i Uppsala.

Fornminnene ved Gamla Uppsala settes ofte i forbindelse med Ynglingeætten, uten at dette kan bevises.

I andre kilder

Kongerekken fra Ynglingatal er omtalt i flere middelalderkilder, blant annet Are Frodes Íslendingabók, det norske verket Historia Norvegiae og Snorre Sturlasons Ynglinga saga. Et par av ynglingekongene (Ottar, Adils), som etter generasjonstallet skal ha levd omkring 500 etter vår tidsregning, er nevnt i det engelske kvadet Beowulf fra omkring 750; dette er den eldste omtalen av personer fra Ynglingeætten som er bevart.

Historiske personer av Ynglingeætten

Den første historisk sikre personen som skal ha stammet fra Ynglingeætten i Norge, er kong Halvdan Svarte (død før 850), som var far til rikssamleren Harald Hårfagre. Denne slektsgrenen døde ut på 1100-tallet med kong Magnus Blinde og hans mer eller mindre ekte slektninger. Det er også mulig at slekten døde ut allerede med Harald Gråfell og hans brødre (Eirikssønnene) på slutten av 900-tallet. Nyere forskning sannsynliggjør at verken Olav Tryggvason, Olav den hellige eller Harald Hardråde var agnatiske etterkommere av Harald Hårfagre. Det må likeledes ansees som tvilsomt at kong Sverre Sigurdsson virkelig var medlem av Ynglingeætten.

Det nåværende norske kongehuset kan sies å stamme fra Ynglingeætten gjennom Olav den helliges datter Ulvhild, som var gift med hertug Otto (Ordulf) av Sachsen, og ble stammor til huset Oldenburg.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg