Arkeologisk utgraving ved Giskegjerdet, Giske kommune. Mjeltehaugen i bakgrunnen.
Forskning på forhistorisk tid baserer seg på arkeologiske undersøkelser og utgravninger.
Av /Universitetsmuseet i Bergen, Fotobasen.
Lisens: CC BY NC SA 4.0

Forhistorisk tid omfatter de periodene av menneskehetens historie der det ikke finnes bevarte skriftlige kilder. Forskning på forhistorisk tid baserer seg derfor på arkeologiske undersøkelser og utgravninger. Ved å undersøke og analysere rester etter bevart materiell kultur, forsøker arkeologer å få kunnskap om eldre tiders kulturforhold. I forhistorisk tid fantes det heller ikke en nøyaktig kalender som gjorde det mulig å nedtegne begivenheter i riktig kronologisk rekkefølge.

Faktaboks

Også kjent som

førhistorisk tid, prehistorisk tid

Forhistorisk tid har forskjellig varighet i ulike deler av verden. I Egypt, Midtøsten og Mesopotamia slutter den rundt 2500 fvt., mens den i Norden varer helt frem til kristendommen ble innført rundt 1000 evt.

Protohistorie

steintavlebrev med akkadisk skrift

De to antatt eldste skriftsystemene er sumerisk kileskrift og egyptiske hieroglyfer som dateres til rundt 2500 år fvt. Brev skrevet i akkadisk kileskrift på steintavle. Skriften har former og tegn som minner om kiler eller vinkler, laget ved at man presset tegnene inn i våt leire med firkantede grifler. Siden gikk man over til å lage innskrifter på stein.

Overgangsfasen mellom forhistorisk- og historisk tid kalles protohistorisk tid. I denne perioden tas de første skrifttegnene i bruk, men uten at det finnes noen fullstendige skriftsystemer. Eksempler på slike tidlige tegnsystemer er Indus (ca. 3500 fvt.) og Danube (ca. 5300 fvt.). Danube, eller Vinča-symboler som de også kalles, gikk helt ut av bruk rundt 3500 fvt. Men i seinneolittisk tid og bronsealder blir de første fullstendige skriftsystemene tatt i bruk. De to antatt eldste er sumerisk kileskrift og egyptiske hieroglyfer som dateres til rundt 2500 år fvt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg