Are Frode

Faktaboks

Are Frode
Ari Þorgilsson hinn fróði (fróði eller frode betyr «den vise», «den kunnskapsrike»)
Født
1067
Død
1148
fødselsår kan også ha vært 1068

Artikkelstart

Are Torgilsson Frode var en islandsk prest og historiker, og den første som skrev historie på norrønt mål. Are stammet fra Vest-Island og hørte til en av de mektigste ætter der. Han var prestevigd som så mange islandske høvdinger, og skal ha virket som prest på Aldahrygg (i dag Staðarstaður) på Snæfellsnes.

Omkring 1125 skrev han Íslendingabók, en oversikt over Islands historie fra landnåmstiden og frem til 1120. Den beretter om de viktigste landnåmsmennene, om opprettelsen av Alltinget, overgangen til kristendommen og de første biskopene. For kronologiens skyld har Are Frode tatt med litt om nordiske og engelske kongers regjeringstid. Senere skrev han en ny bok om samme emne, hvor disse ting er utelatt, og bare denne versjonen er bevart. Mange forskere mener at Are Frode også har skrevet deler av Landnámabók.

Are Torgilsson regnes som grunnleggeren av den islandske historieskrivning. Han er etter tidens forhold en meget kritisk forsker, tar bare med de viktigere fakta, og anfører nøyaktig sine kilder. Are er, sammen med blant andre Sæmund Frode, en av kildene Snorre Sturlason oppgir ha brukt da han skrev Heimskringla.

Íslendingabók er utgitt en rekke ganger, blant annet av Jakob Benediktsson i Reykjavík i 1968, og oversatt til norsk av Hallvard Magerøy i Den norrøne litteraturen (1961–1963).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg