Are Frode, islandsk prest og historiker, den første som skrev historie på norrønt mål. Are Frode stammer fra Vest-Island og hørte til en av de mektigste ætter der. Han var prestevigd som så mange islandske høvdinger, og skal ha virket som prest på Aldahrygg (i dag Staðarstaður) på Snæfellsnes.

Omkring 1125 skrev han Íslendingabók, en oversikt over Islands historie fra landnåmstiden til 1120. Den beretter om de viktigste landnåmsmennene, om opprettelsen av Alltinget, overgangen til kristendommen og de første biskopene. For kronologiens skyld har Are Frode tatt med litt om nordiske og engelske kongers regjeringstid. Senere skrev han en ny bok om samme emne, hvor disse ting er utelatt, og bare denne redaksjon er bevart. Mange forskere mener at Are Frode også har skrevet deler av Landnámabók.

Are Torgilsson regnes som grunnleggeren av den islandske historieskrivning. Han er etter tidens forhold en meget kritisk forsker, tar bare med de viktigere fakta, og anfører nøyaktig sine kilder.  Íslendingabók er utgitt en rekke ganger, bl.a. av Jakob Benediktsson i Reykjavík 1968, og oversatt til norsk av Hallvard Magerøy i Den norrøne litteraturen (1961–63).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.