Forræderi er et ord som særlig brukes om lovbrudd som går ut på å yte fienden bistand under krig, men som også omfatter handlinger som tar sikte på å bringe statens selvstendighet eller sikkerhet i fare ved rettsstridig virksomhet for fremmede makter, landsforræderi. Også angrep mot statsforfatningen, statsoverhodet og de høyeste myndigheter i staten betegnes som forræderi, høyforræderi.

Faktaboks

Uttale
forræderˈi
Også kjent som

svik

I den norske militære straffelov av 22. mai 1902 brukes uttrykket krigsforræderi om forræderi begått under krig eller krigslignende forhold. Se for øvrig landsforræderi, landssvik, dødsstraff.

I folkerettslig terminologi har krigsforræderi, war treason, en helt annen betydning; det omfatter her handlinger foretatt av motpartens soldater eller sivile undersåtter, som uten å være forbudt etter krigens lover og sedvaner likevel kan gi anledning til rettergang og straff, for eksempel spionasje.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Casper Franz Løvgren Steinsland

Hei, jeg har lett etter straff mot finansiering av fiende av Den Norske stat når vedkommende er norsk statsborger. Vil det klassifiseres som forræderi, visst ja, hvilken type. Hilsen Casper Franz Løvgren Steinsland Student ved Amalie Skram Videregående skole

skrev John Christian Elden

det er ikke nødvendigvis straffbart dersom det ikke regnes som (medvirkning til) landssvik etter strl § 119 eller fininsiering av terrororganisasjon etter strl § 136a. statsborgerskapet er i seg selv ikke avgjørende i så måte, jfr strl § 5.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg