Schleswig-Holstein, den nordligste delstat i Tyskland, med kyst til Østersjøen i øst og Nordsjøen i vest, grenser til Danmark i nord, Mecklenburg-Vorpommern i øst, Hamburg og Niedersachsen i sør; 15 799 km2 med 2 834 295 innbyggere (2007).

Schleswig-Holstein består av tre forskjellige landskapstyper fra øst til vest. Mot øst ligger et bakkeland som delvis består av endemorener fra siste istid, delvis moreneleire fra den baltiske isbreen som har gitt fruktbar jord. Her ligger mange sjøer. Størst er Grosser Plöner See (29 km2). I det midtre området ligger det fattige Geestlandskapet med lave høyder, sandjord, fuktige myrer og lyngheder. Mot vest følger det lave marsklandet som er dannet i nyere tid, av hav og elver. Kysten mot Østersjøen har flere store bukter med gode havner, f.eks. Kiel. Mot vest er kysten så lav at store strekninger ligger som halvt land, halvt vann (Wattenmeer). Disse områdene er delvis demt opp til beiteland. Havnene langs vestkysten ligger i de traktformede elvemunningene.

Befolkningen, særlig eldre personer, taler overveiende plattysk. I nord finnes en dansktalende minoritet. Befolkningsutviklingen har vært svært jevn; i perioden 1980–94 økte befolkningen med 0,26 % årlig. I de senere årene har det vært en tendens at den yngre befolkningen flytter ut, fortrinnsvis til Hamburg. En større andel av befolkningen lever i byer, de fleste i Kiel, som er delstatens hovedstad og industrielle senter (235 300 innb. 2007). Andre større byer er Lübeck, Neumünster og Flensburg.

Jordbruket står for mindre enn 1/10 av delstatens totale økonomi, likevel er 75 % av landarealet dyrket jord. Jordbruksproduksjonen har mange likhetspunkter med dansk jordbruk, med hovedvekt på storfe- og svinehold, men også med betydelig dyrking av hvete, rug, sukkerbeter, raps, poteter og grønnsaker. Det finnes lite skog i Schleswig-Holstein, men det drives betydelig planting av nyskog som selges til resten av Vest-Tyskland. I Pinneberg nær Hamburg ligger verdens største planteskoler.

Industrien er særlig betydelig i områdene rundt Hamburg (selve Hamburg er egen delstat) og i de andre større byene. Industrien omfatter bl.a. skipsverft, maskin- o.a. jern- og metallindustri, næringsmiddel-, lær-, elektronisk og glassindustri. Schleswig-Holstein har flere fiskehavner, særlig Kiel) og en rekke badesteder. Det varierte landskapet med nordsjøkysten, Wattensjøen med dikene i vest og østersjøkysten i øst innbyr til mange frilutftsaktiviteter, seiling, sykling, sportsfiske og fotturer. Helgoland er et populært turistmål. Samferdselen er sterkt preget av gjennomgangstrafikk, særlig av skipsfarten gjennom Nord-Ostsee-Kanal. Elbe-Trave-Kanal forbinder Lübeck med Elben. Jernbaneferge fra Puttgarden til Rødby i Danmark, europavei over Flensburg til Jylland. Stor sommerturisme.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.