Schleswig-Holstein

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Holstentor (til høyre) er kjennemerket til byen Lübeck og var tidligere på baksiden av 50 DM-seddelen. Den var en av fire byporter og huser i dag et byhistorisk museum. Teglbygningene til venstre tjente som saltlager. Saltet kom opprinnelig fra Lüneburg og ble fraktet videre til hele Nordeuropa der det ble brukt til konservering av fisk.

Artikkelstart

Schleswig-Holstein er den nordligste delstaten (Bundesland) i Tyskland, med kyst til Østersjøen i øst og Nordsjøen i vest, grenser til Danmark i nord, mot delstaten Mecklenburg-Vorpommern i øst, mot Hamburg og delstaten Niedersachsen i sør. Schleswig-Holstein har 2 859 000 innbyggere (2015). Arealet til delstaten er 15 802 kvadratkilometer, noe som gir en befolkningstetthet på 181 per kilometer. Historiske landskap i delstaten er Angeln og Dithmarschen. Hovedstaden er Kiel.

Faktaboks

Uttale
schlˈeswig-hˈolstein

Natur

Westerheversand fyr er kjennemerket til halvøyen Eiderstedt. Bygningene står på en såkalt «Warft», en kunstig forhøyning, som er et typisk syn ved Nordsjøen. Warftene gir ly ved stormflo.

Schleswig-Holstein består av tre forskjellige landskapstyper fra øst til vest. Mot øst ligger et bakkeland som delvis består av endemorener fra siste istid, delvis moreneleire fra den baltiske isbreen som har gitt fruktbar jord. Her ligger mange sjøer. Størst er Grosser Plöner See (29 kvadratkilometer).

I det midtre området ligger det fattige Geestlandskapet med lave høyder, sandjord, fuktige myrer og lyngheder. Mot vest følger det lave marsklandet som er dannet i nyere tid, av hav og elver. Kysten mot Østersjøen har flere store bukter med gode havner, for eksempel Kiel. Mot vest er kysten så lav at store strekninger ligger som halvt land, halvt vann (Wattenmeer). Disse områdene er delvis demt opp til beiteland. Havnene langs vestkysten ligger i de traktformede elvemunningene.

Befolkningen

Befolkningen, særlig eldre personer, taler overveiende platt-tysk. I nord finnes en dansktalende minoritet. Befolkningsutviklingen har vært svært jevn; i perioden 1980–1994 økte befolkningen med 0,26 prosent årlig.

I de senere årene har det vært en tendens at den yngre befolkningen flytter ut, fortrinnsvis til Hamburg. En større andel av befolkningen lever i byer, flest bor det i Kiel (242 041 innbyggere i 2011), som er delstatens industrielle senter. Andre større byer er Lübeck, Neumünster og Flensburg.

Næringsliv

Økonomien til Schleswig-Holstein er rangert som nummer ti av de tyske delstatene og produserer 2,8 prosent av bruttonasjonalprodukt – BNP (2016). Det utgjør ca. 89 milliarder euro.

Jordbruket står for mindre enn én tiendedel av delstatens totale økonomi, likevel er 75 prosent av landarealet dyrket jord. Jordbruksproduksjonen har mange likhetstrekk med dansk jordbruk, med hovedvekt på storfe- og svinehold, men også med betydelig dyrking av hvete, rug, sukkerbeter, raps, poteter og grønnsaker. Det finnes lite skog i Schleswig-Holstein, men det drives betydelig planting av nyskog som selges til resten av Tyskland. I Pinneberg nær Hamburg ligger verdens største planteskoler.

Industrien er særlig betydelig i områdene rundt Hamburg (selve Hamburg er egen delstat) og i de andre større byene. Industrien omfatter blant annet skipsverft, maskin- og annen jern- og metallindustri, næringsmiddel-, lær-, elektronisk og glassindustri. Schleswig-Holstein har flere fiskehavner, særlig Kiel, og en rekke badesteder.

Det varierte landskapet med nordsjøkysten, Wattensjøen med dikene i vest og østersjøkysten i øst innbyr til mange friluftsaktiviteter, seiling, sykling, sportsfiske og fotturer. Helgoland er et populært turistmål.

Samferdselen er sterkt preget av gjennomgangstrafikk, særlig av skipsfarten gjennom Nord-Ostsee-Kanal. Elbe-Trave-Kanal forbinder Lübeck med Elben. Det går jernbaneferge fra Puttgarden på Fehmarn til Rødby i Danmark. Europavei 45 går over Flensburg til Jylland. Schleswig-Holstein har stor sommerturisme.

Historie

Schleswig-Holstein var en provins i Preussen fra 1867 og ble delstat i Forbundsrepublikken Tyskland (Vest-Tyskland) etter andre verdenskrig.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg