Schleswig-Holstein er den nordligste delstaten (Bundesland) i Tyskland, med kyst til Østersjøen i øst og Nordsjøen i vest, grenser til Danmark i nord, mot delstaten Mecklenburg-Vorpommern i øst, mot Hamburg og delstaten Niedersachsen i sør. Schleswig-Holstein har 2 859 000 innbyggere (2015). Arealet til delstaten er 15 802 km2 ,noe som gir en befolkningstetthet på 181 per km2. Historiske landskap i delstaten er Angeln og Dithmarschen. Hovedstaden er Kiel.

Schleswig-Holstein består av tre forskjellige landskapstyper fra øst til vest. Mot øst ligger et bakkeland som delvis består av endemorener fra siste istid, delvis moreneleire fra den baltiske isbreen som har gitt fruktbar jord. Her ligger mange sjøer. Størst er Grosser Plöner See (29 km2).

I det midtre området ligger det fattige Geestlandskapet med lave høyder, sandjord, fuktige myrer og lyngheder. Mot vest følger det lave marsklandet som er dannet i nyere tid, av hav og elver. Kysten mot Østersjøen har flere store bukter med gode havner, for eksempel Kiel. Mot vest er kysten så lav at store strekninger ligger som halvt land, halvt vann (Wattenmeer). Disse områdene er delvis demt opp til beiteland. Havnene langs vestkysten ligger i de traktformede elvemunningene.

Befolkningen, særlig eldre personer, taler overveiende platt-tysk. I nord finnes en dansktalende minoritet. Befolkningsutviklingen har vært svært jevn; i perioden 1980–94 økte befolkningen med 0,26 prosent årlig.

I de senere årene har det vært en tendens at den yngre befolkningen flytter ut, fortrinnsvis til Hamburg. En større andel av befolkningen lever i byer, flest bor det i Kiel (242 041 innbyggere i 2011), som er delstatens industrielle senter. Andre større byer er Lübeck, Neumünster og Flensburg.

Økonomien til Schleswig-Holstein er rangert som nummer ti av de tyske delstatene og produserer 2,8 prosent av bruttonasjonalprodukt – BNP (2016). Det utgjør ca. 89 milliarder euro. 

Jordbruket står for mindre enn én tiendedel av delstatens totale økonomi, likevel er 75 prosent av landarealet dyrket jord. Jordbruksproduksjonen har mange likhetstrekk med dansk jordbruk, med hovedvekt på storfe- og svinehold, men også med betydelig dyrking av hvete, rug, sukkerbeter, raps, poteter og grønnsaker. Det finnes lite skog i Schleswig-Holstein, men det drives betydelig planting av nyskog som selges til resten av Tyskland. I Pinneberg nær Hamburg ligger verdens største planteskoler.

Industrien er særlig betydelig i områdene rundt Hamburg (selve Hamburg  er egen delstat) og i de andre større byene. Industrien omfatter blant annet skipsverft, maskin- og annen  jern- og metallindustri, næringsmiddel-, lær-, elektronisk og glassindustri. Schleswig-Holstein har flere fiskehavner, særlig Kiel) og en rekke badesteder.

Det varierte landskapet med nordsjøkysten, Wattensjøen med dikene i vest og østersjøkysten i øst innbyr til mange friluftsaktiviteter, seiling, sykling, sportsfiske og fotturer. Helgoland er et populært turistmål.

Samferdselen er sterkt preget av gjennomgangstrafikk, særlig av skipsfarten gjennom Nord-Ostsee-Kanal. Elbe-Trave-Kanal forbinder Lübeck med Elben. Det går jernbaneferge fra Puttgarden på Fehmarn til Rødby i Danmark. Europavei 45 går over Flensburg til Jylland. Schleswig-Holstein har stor sommerturisme.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.