Elefantordenen

En elefant av kobber er Elefantordenens ordenstegn. Denne ble utdelt av kong Frederik 4 (konge av Danmark og Norge 1699–1730). Elefanten har blant annet tilhørt kong Karl 4 av Norge og Sverige.
Av .
Ordenstegnet kan bæres ved høyre hofte i lyseblått bånd, slik August den sterke, kurfyrste av Sachsen og konge av Polen, gjør på dette portrettet fra rundt 1715.
Av .
Ved høytidelige anledninger bæres ordenstegnet i gullkjede prydet med tårn og elefanter, slik Christian 9 av Danmark bærer på dette portrettet fra 1887.

Elefantordenen er Danmarks fornemste ridderorden. Monarken er stormester, og monarkens sønner selvskrevne riddere. Ordenstegnet, en diamantprydet, hvitemaljert gullelefant med tårn og en sort gutt på ryggen, bæres ved høyre hofte i lyseblått bånd eller, ved høytidelige anledninger, i gullkjede prydet med tårn og elefanter. Ordenens riddere er plassert i første rangklasse og bærer tittelen eksellense, og deres våpenskjold opphenges i Frederiksborgs slottskirke.

Historie

Elefantordenen var opprinnelig et religiøst brorskap som ble opprettet av kong Christian 1 på midten av 1400-tallet. Medlemmene bar et kjede der elefanter dannet ett eller flere ledd. Ordenen ble rekonstituert av Frederik 2 (1580) og reorganisert med nye statutter av Christian 5 (1693).

Ordenen var opprinnelig bare for «fremmede potentater og herrer av den evangeliske religion, ordensherrens geheimste råd, høyeste ministere, generalpersoner og riddere av Dannebrog». I nyere tid er også opptatt kvinnelige (fra 1958; bare kongelige) og borgerlige medlemmer (blant andre Niels Bohr og Winston Churchill).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg