Puglia

Trullo-hus i Alberobello.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Puglia er en region lengst sørøst i Italia, omfatter «sporen» og «hælen» på den italienske «støvel», med kyst mot Adriaterhavet og Joniske hav (Golfo di Taranto). Regionen har et areal på 19 348 km2 og har 3 991 140 innbyggere (2020). Hovedstad er Bari.

Faktaboks

Uttale
pˈulja
Også kjent som

Apulia

Natur

Det er høyere terreng i nord, der landskapet når inn i Appenninene (Cornacchia, 1152 moh.) og ute på Garganohalvøya («sporen»), der Monte Calvo når opp i 1055 meter over havet. Mellom disse områdene ligger et lavland som dreneres av en rekke elver som renner til Adriaterhavet. Lenger sør dominerer kalksteinsplatået Le Murge (400–600 moh.) i indre deler og lavland langs kysten. Lengst i sør («hælen») er det igjen flatt land. Berggrunnen består de fleste steder av kalkstein. Den sørlige delen er fattig på elver.

Næringsliv

Jordbruket er hovednæring. Det dyrkes hvete og havre, oliven, vindruer, mandler, fiken og tobakk. Puglia er, etter Veneto, Italias mestproduserende vinregion. Overveiende rød, alkoholrik vin. Blant de mest kjente vinene finner vi Castel del Monte, Locorotendo, San Severo. Kjente druetyper er Uva di Troia, Negroamaro, Primitivo.

Barletta, Monopoli og Taranto er viktige fiskehavner. Salt blir produsert av sjøvann ved Margherita di Savoia, og bauxitt utvinnes på Garganohalvøya i nord. Det meste av handel og (tung)industri finnes konsentrert til byene Bari (petrokjemisk), Taranto (jern og stål), Brindisi og Barletta; ellers har området lite industri.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg