Internasjonal organisasjon, forening eller sammenslutning av personer eller grupper fra flere land.

Internasjonale organisasjoner kan inndeles i to hovedgrupper :

  1. Organisasjoner som har stater som medlemmer
  2. Organisasjoner som er frivillige eller ikke-statlige

Organisasjonene som har stater som medlemmer kalles gjerne mellomstatlige organisasjoner og forkortes ofte med IGO, siden de på engelsk kalles intergovernmental organizations

Blant dem som har stater som medlemmer er noen globale, som FN, mens andre er regionale organisasjoner, som EU, Arabiske liga, Organisasjonen av amerikanske stater og Samveldet av uavhengige stater.

Det meste av internasjonalt samarbeid skjer gjennom internasjonale organisasjoner. De fleste internasjonale organisasjoner har ikke mer myndighet enn de får fra medlemmene.

Ettersom stater er påpasselige med å ta vare på sin suverenitet, har de fleste mellomstatlige organisasjoner relativt begrenset myndighet. Det fremste unntaket fra denne regelen er EU som på en del områder kan fatte vedtak som ikke alle medlemmene støtter men allikevel må godta, og som derfor klassifiseres som en overnasjonal organisasjon.

Den andre gruppen av organisasjoner kalles gjerne ikke-statlige organisasjoner eller NGOer, etter den engelske betegnelsen non-governmental organizations.

Blant NGOer finnes organisasjoner som Den internasjonale Røde Kors-komiteen, World Wide Fund For Nature (WWF), Amnesty International, og Greenpeace.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.