Det europeiske råd

Det europeiske råd, også kalt EUs toppmøter, er et av styringsorganene i EU, ved siden av EU-kommisjonen, Europaparlamentet, Domstolen og Rådet.

Det europeiske råd består av stats- eller regjeringssjefene i medlemslandene, samt presidentene i Europakommisjonen og Europaparlamentet, og ledes av EUs President. Det kalles derfor også «EUs toppmøte».

Det europeiske råd må ikke forveksles med Rådet for den Europeiske Union (Consilium) – noen ganger bare kalt Rådet, og tidligere også kjent som Unionsrådet eller Ministerrådet, eller med Europarådet. Sistnevnte er heller ikke en del av EU.

Det europeiske råd fastlegger EUs generelle politiske retningslinjer og prioriteringer. Beslutningene fattes ved enstemmighet. Møter i Det europeiske råd holdes minst to ganger i halvåret.

Betegnelsen Det europeiske råd kom i bruk fra 1974. Disse møtene hadde opprinnelig ikke status som fast institusjon, men ble skrittvis mer formalisert med Enhetsakten i 1987 og Maastricht-traktaten i 1993. Med Lisboa-traktaten i 2009 ble Det europeiske råd innstiftet som fast organ i EU.

Lisboa-traktaten av 2009 innførte også at rådet skal ledes av en president som velges av rådets medlemmer for to og et halvt år med mulighet for gjenvalg én gang. President siden desember 2014 er Donald Franciszek Tusk, tidligere statsminister i Polen.

Presidenten for Det europeiske råd må ikke forveksles med EUs tre andre presidenter:

  • Presidentskapet i Rådet (Ministerrådet/Consilium), en roterende funksjon der medlemslandene etter tur, på halvårsbasis, leder arbeidet i Rådet (Consilium)
  • Presidenten for EU-Kommisjonen
  • Presidenten for Europaparlamentet

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

10. april skrev Trygve Nodeland

Det følger av artikkelen at presidenten i Europaparlamentet er medlem av rådet. Denne presidenten er ifølge "Europeiska Rådets arbetsordning" Artikkel 4 ikke medlem, men kan inviteres til rådets møter og uttale seg, fortrinnsvis i begynnelsen av møtet. Dette stemmer med rådets egen hjemmeside, http://www.consilium.europa.eu/de/european-council/members/ Mvh TWN

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.