Det europeiske råd, består av stats- eller regjeringssjefene i medlemslandene, samt presidentene i Europakommisjonen og Europaparlamentet. Rådet ledes av EUs President. Det europeiske råd kalles også EUs toppmøter. Det må ikke forveksles med UnionsRådet (Consilium), eller med Europarådet. Sistnevnte ligger utenfor EU.

Det europeiske råd fastlegger EUs generelle politiske retningslinjer og prioriteringer. Beslutningene fattes ved enstemmighet. Møter i Det europeiske råd holdes minst to ganger i halvåret. 

Betegnelsen Det europeiske råd kom i bruk fra 1974. Disse møtene hadde opprinnelig ikke status som fast institusjon, men ble skrittvis mer formalisert med Enhetsakten (1987) og Maastricht-traktaten (1993). Med Lisboa-traktaten ble Det europeiske råd innstiftet som fast organ i EU.

Lisboa-traktaten av 2009 innførte også at rådet skal ledes av en president som velges av rådets medlemmer for to og et halvt år med mulighet for gjenvalg en gang. President fra 2009-2014 var Herman Van Rompuy, tidligere statsminister i Belgia. President fra desember 2014 er Donald Franciszek Tusk, tidligere statsminister i Polen. 

Presidenten for Det europeiske råd må ikke forveksles med EUs tre andre presidenter:

  • Presidentskapet i Rådet (Ministerrådet/Consilium), en roterende funksjon der medlemslandene etter tur, på halvårsbasis, leder arbeidet i Rådet (Consilium)
  • Presidenten for EU-Kommisjonen
  • Presidenten for Europaparlamentet

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.