Merkel og Tsipras

Det europeiske råd kalles også EUs toppmøte, fordi det samler alle regjeringssjefene i EU. Her diskuterer Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Hellas' statsminister Alexis Tsipras.

Charles Michel
Charles Michel er president i Det europeiske råd, som er samlingen av EUs regjeringssjefer.
Av /Reuters/NTB Scanpix.

Det europeiske råd, også kalt EUs toppmøter, er et av styringsorganene i EU, ved siden av EU-kommisjonen, Europaparlamentet, Domstolen og Rådet.

Faktaboks

Også kjent som

EUs toppmøte

Det europeiske råd består av stats- eller regjeringssjefene i medlemslandene, samt presidentene i Europakommisjonen, og ledes av EUs president. Det kalles derfor også «EUs toppmøte». Europaparlamentets president kan bli invitert til møtet og til å uttale seg.

Det europeiske råd må ikke forveksles med Rådet for den Europeiske Union (Consilium) – noen ganger bare kalt Rådet, og tidligere også kjent som Unionsrådet eller Ministerrådet, eller med Europarådet. Sistnevnte er heller ikke en del av EU.

Det europeiske råd fastlegger EUs generelle politiske retningslinjer og prioriteringer. Beslutningene fattes ved enstemmighet. Møter i Det europeiske råd holdes minst to ganger i halvåret.

Betegnelsen Det europeiske råd kom i bruk fra 1974. Disse møtene hadde opprinnelig ikke status som fast institusjon, men ble skrittvis mer formalisert med Enhetsakten i 1987 og Maastricht-traktaten i 1993. Med Lisboa-traktaten i 2009 ble Det europeiske råd innstiftet som fast organ i EU.

Lisboa-traktaten av 2009 innførte også at rådet skal ledes av en president som velges av rådets medlemmer for to og et halvt år med mulighet for gjenvalg én gang. Charles Michel fra Belgia er siden 1. desember 2019 president i Det europeiske råd. Han tok over etter Polens tidligere statsminister Donald Tusk, som var president fra 2014.

EUs presidenter

Presidenten for Det europeiske råd må ikke forveksles med EUs tre andre presidenter:

  • Presidentskapet i Rådet (Ministerrådet/Consilium), en roterende funksjon der medlemslandene etter tur, på halvårsbasis, leder arbeidet i Rådet (Consilium)
  • Presidenten for EU-kommisjonen
  • Presidenten for Europaparlamentet

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Trygve Nodeland

Det følger av artikkelen at presidenten i Europaparlamentet er medlem av rådet. Denne presidenten er ifølge "Europeiska Rådets arbetsordning" Artikkel 4 ikke medlem, men kan inviteres til rådets møter og uttale seg, fortrinnsvis i begynnelsen av møtet. Dette stemmer med rådets egen hjemmeside, http://www.consilium.europa.eu/de/european-council/members/ Mvh TWN

skrev Jarle Trondal

Hei
Denne kommentaren er helt korrekt, og vil tas til følge. Beklager sent svar.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg