Hiroshima

Genbaku-domen – senere kjent som Atomdomen eller Atombombekuppelen – blant ruinene i Hiroshima, oktober 1945.

Hiroshima etter atombombeeksplosjonen 6. august 1945. Ødeleggelsene var overveldende, 80 prosent av byen ble utslettet, 200 000 mennesker drept og 100 000 skadet. Tre dager senere ble Nagasaki bombet. Bombene førte til at Japan kapitulerte 2. september.

Av /NTB Scanpix ※.

USAs atomangrep på Japan i 1945 førte til en ødeleggelse verden aldri noensinne hadde vært vitne til tidligere. Her er Hiroshima fremdeles jevnet med jorden nesten ett år etter bombingen.

Library of Congress.

Hiroshima er en by i Japan som ligger ved kysten i Otaelvens delta. Byen har 1 194 034 innbyggere, mens storbyområdet har 2 173 000 innbyggere (FN, 2015). Hiroshima er regionens viktigste handels-, industri- og kultursenter. Mesteparten av Hiroshima ble ødelagt 6. august 1945, da amerikanerne, i forbindelse med sluttoppgjøret i andre verdenskrig, slapp en atombombe over byen.

Bybeskrivelse

Hiroshima er sete for et universitet grunnlagt i 1949, og har en rekke høyskoler, vitenskapelige institusjoner og sykehus. Bybildet preges av byens beliggenhet i deltaområdet. Her er seks kanaler som deler byen, og over 2000 broer.

Turisme

Turisttrafikken til Hiroshima er i stor grad rettet mot de ulike minnesmerkene etter atombomben som falt over byen 6. august 1945. Blant disse kan nevnes Fredsminneparken og Fredsminnemuseet, som blant annet viser hvordan byen så ut etter eksplosjonen. Den eneste bygningen i byens sentrum som unngikk total ødeleggelse, er i dag bevart som minnesmerke (Atomdomen) og del av Fredsminneparken. I 1996 ble Atomdomen oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Historikk

Hiroshima ble grunnlagt som festningsby i 1589, og ble i de følgende århundrene den største byen vest for Osaka. Den hadde under andre verdenskrig en omfattende rustningsindustri, og like før krigens slutt ble Hiroshima målet for verdens første kjernefysiske bombe sluppet over bebodd mål. Cirka 200 000 mennesker ble drept og mer enn 100 000 såret, og 80–90 prosent av byens areal ble ødelagt. Den planmessige gjenoppbyggingen tok til rundt 1950.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg