Faktaboks

Hiroshima
Etymologi

kommer fra de to kinesiske tegnene 広島 som betyr "bred øy"

Genbaku-domen – senere kjent som Atomdomen eller Atombombekuppelen – blant ruinene i Hiroshima, oktober 1945.
Hiroshima

Hiroshima etter atombombeeksplosjonen 6. august 1945. Ødeleggelsene var overveldende, 80 prosent av byen ble utslettet, 200 000 mennesker drept og 100 000 skadet. Tre dager senere ble Nagasaki bombet. Bombene førte til at Japan kapitulerte 2. september.

Av /NTB ※.
Hiroshima

USAs atomangrep på Japan i 1945 førte til en ødeleggelse verden aldri noensinne hadde vært vitne til tidligere. Her er Hiroshima fremdeles jevnet med jorden nesten ett år etter bombingen.

Library of Congress.

Hiroshima er en by i Japan som ligger ved kysten i Otaelvens delta. Det er hovedstaden i prefekturet med samme navn. Byen har 1 194 034 innbyggere, mens storbyområdet har 2 173 000 innbyggere (FN, 2015). Hiroshima er regionens viktigste handels-, industri- og kultursenter.

Mesteparten av Hiroshima ble ødelagt 6. august 1945, da amerikanerne, i forbindelse med sluttoppgjøret i andre verdenskrig, slapp en atombombe over byen.

Bybeskrivelse

Hiroshima er sete for et universitet grunnlagt i 1949, og har en rekke høyskoler, vitenskapelige institusjoner og sykehus. Bybildet preges av byens beliggenhet i deltaområdet. Her er seks kanaler som deler byen, og over 2000 broer.

Turisme

Turisttrafikken til Hiroshima er i stor grad rettet mot de ulike minnesmerkene etter atombomben som falt over byen 6. august 1945. Blant disse kan nevnes Fredsminneparken og Fredsminnemuseet, som blant annet viser hvordan byen så ut etter eksplosjonen. Den eneste bygningen i byens sentrum som unngikk total ødeleggelse, er i dag bevart som minnesmerke (Atomdomen) og del av Fredsminneparken. I 1996 ble Atomdomen oppført på UNESCOs verdensarvliste.

En annen populær turistattraksjon er shinto-helligdommen på øya Itsukushima (også kjent som Miyajima-helligdommen) som ligger sør for Hiroshimas bykjerne.

Hiroshima-slottet som ble ødelagt av atombomben ble gjenoppbygd i 1957 og er nå et museum for byens historie.

Kulinarisk er Hiroshima kjent for sine grillede østers og okonomiyaki.

Historikk

Hiroshima ble grunnlagt som festningsby i 1589, og ble i de følgende århundrene den største byen vest for Osaka.

Under andre verdenskrig hadde Hiroshima en omfattende rustningsindustri, og like før krigens slutt ble Hiroshima målet for verdens første kjernefysiske bombe sluppet over bebodd mål. Kl. 8:15 om morgenen 6. august 1945 slapp B-29-bombeflyet «Enola Gay» atombomben som var kalt «Little Boy» over Hiroshima. Bomben hadde en estimert sprengkraft tilsvarende 15 000 tonn TNT. Den drepte umiddelbart cirka 70 000 mennesker og i løpet av året hadde 140 000 dødd av atombomben. I tillegg ble mer enn 100 000 såret, og 80–90 prosent av byens areal ble ødelagt. Den planmessige gjenoppbyggingen tok til rundt 1950.

Etter gjenoppbyggingen har Hiroshima igjen blitt en industriell storby, og er i dag den største i regionene Chukoku (vestlige Honshu) og Shikoku.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg