Genbaku-domen – senere kjent som Atomdomen eller Atombombekuppelen – blant ruinene i Hiroshima, oktober 1945.

av Shigeo Hayashi. Falt i det fri (Public domain)

Hiroshima er en by i Japan som ligger ved kysten i Otaelvens delta. Storbyområdet har 2 173 000 innbyggere (FN, 2015), og er regionens viktigste handels-, industri- og kultursenter.

Byen er sete for et universitet grunnlagt i 1949, og har en rekke høyskoler, vitenskapelige institusjoner og sykehus. Bybildet preges av byens beliggenhet i deltaområdet. Her er seks kanaler som deler byen, og over 2000 broer. Turisttrafikken til Hiroshima er i stor grad rettet mot de ulike minnesmerkene etter atombomben som falt over byen 6. august 1945. Blant disse kan nevnes Fredsminneparken og Fredsminnemuseet, som blant annet viser hvordan byen så ut etter eksplosjonen. Den eneste bygningen i byens sentrum som unngikk total ødeleggelse, er i dag bevart som minnesmerke (Atomdomen) og del av Fredsminneparken. I 1996 ble Atomdomen oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Hiroshima ble grunnlagt som festningsby i 1589, og ble i de følgende århundrer den største byen vest for Osaka. Den hadde under andre verdenskrig en omfattende rustningsindustri, og like før krigens slutt ble Hiroshima målet for verdens første kjernefysiske bombe sluppet over bebodd mål. Cirka 200 000 mennesker ble drept og mer enn 100 000 såret, og 80–90 prosent av byens areal ble ødelagt. Den planmessige gjenoppbyggingen tok til rundt 1950.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.