Volodymyr Zelenskyj

Faktaboks

Volodymyr Zelenskyj

fullt navn Volod'ymyr Oleks'androvtisj Zel'enskyj (ukrainsk)

Vlad'imir Aleks'androvitsj Zel'enskij (russisk skrivemåte) Vladimir Zelensky (engelsk skrivemåte)

Uttale

volod'ymyr (vlad'imir) zel'enskij

Født
25. januar 1978, Kryvyj Rih/Krivoj Rog
25. september 2019 møtte Zelenskij USAs president Donald Trump.
Av /Official White House Photo.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Volodymyr Zelenskyj er Ukrainas president fra mai 2019. Han har bakgrunn som skuespiller, komiker, programleder i fjernsyn, filmprodusent og politisk satiriker. Han vant særlig stor popularitet i rollen som Ukrainas president i TV-serien «Folkets tjener» på kanalen 1+1.

Som presidentkandidat ved valget i mars 2019 appellerte han til de ukrainske velgerne som har gått lei av de gamle politikerne, og var en typisk anti-establishment-kandidat. Han appellerte også til de befolkningsgruppene som stilte seg kritisk til den daværende presidenten Petro Porosjenkos nasjonalistiske profil.

Zelenskyj vant presidentvalget i Ukraina i 2019 etter andre valgomgang, hvor han møtte sittende president Petro Porosjenko. Zelenskyj fikk mer enn 73 prosent av stemmene, den største valgseieren i et presidentvalg etter at Ukraina ble uavhengig i 1991. Han tiltrådte som president i mai 2019, oppløste nasjonalforsamlingen og skrev ut nyvalg, som Zelenskyjs parti Sluha Narodu vant med stor margin.

Bakgrunn

Zelenskyj har jødisk bakgrunn og tilhører de i Ukraina som har russisk som morsmål. I 2017 begynte han å lære ukrainsk i tråd med den offisielle ukrainifiseringspolitikken i landet. Han er gift og har to barn.

Zelenskyj ble født i Kryvyj Rih i den ukrainske sovjetrepublikken. Familien tilbrakte i hans tidlige barndom fire år i Mongolia, hvor faren Oleksandr jobbet som professor i kybernetikk og programmering. Moren Rimma jobbet som ingeniør.

Zelenskyj har juridisk utdannelse fra Kievs økonomi-universitet, men han har ikke praktisert yrket. Som student var han var aktiv med teater og revy. Han ble med i en såkalt Klubb for muntre og oppfinnsomme (KVN), en særegen form for teatersport som oppstod blant studenter i Sovjetunionen, og som siden 1961 har gått på fjernsyn, med noen års avbrekk på grunn av sensuren på 1960- og 1970-tallet. Zelenskyj startet gruppen Kvartal 95, som han har hatt stor suksess med, både på turneer i hele det tidligere Sovjetunionen og etter hvert i den ukrainske TV-kanalen 1+1.

Karriere i underholdningsbransjen

Zelenskyj er godt kjent i Ukraina og mange andre post-sovjetiske land. Han deltok i den ukrainske versjonen av «Skal vi danse» i 2006, den russiske versjonen av X-faktor i 2011, og har spilt i en rekke filmer.

I 2015 ble han kjent gjennom den populære sitcomen «Folkets tjener», der han spiller en fraskilt historielærer bosatt hos foreldrene sine og som er lei av det lave nivået på ukrainske politikere. Han holder en liksom-tale som han tar opp på mobiltelefonen sin og som en elev legger ut på nettet. Den tar av, og snart er han valgt til president med alle de forviklinger det medfører for en urutinert innehaver av embetet.

Karriere som politiker

I 2017 startet Zelenskyjs medarbeidere et parti med navnet «Folkets tjener» (ukrainsk «Slúha naródu»), og nyttårsaften 2018 lanserte Zelenskyj sitt kandidatur til presidentembetet under Kvartal 95s nyttårsprogram på TV-kanalen 1+1. I stedet for å drive valgkamp, fortsatte Zelenskyj sin turne med Kvartal 95.

Zelenskyjs politikk kan virke uklar, men under valgkampen foran presidentvalget i 2019 signaliserte han en mer inkluderende modell for Ukraina enn motstanderen Petro Porosjenko. Dermed appellerte Zelenskyj aller mest til de ukrainerne som bruker russisk som dagligspråk, men han tiltrakk seg også mange velgere ved å være en helt ny og utradisjonell kandidat som ikke hadde sine politiske røtter i det korrupte 1990-tallet.

Zelenskyj uttalte seg positivt om Majdan-protestene mot president Viktor Janukovytsj i 2013–2014, under Ukrainakonflikten, men deltok ikke selv. Før han ble president opptrådte han som artist for ukrainske styrker som slåss mot separatistene i Donbass øst i landet, men tok til orde mot det ukrainske kulturministeriets planer om å forby russiske artister å opptre i Ukraina, et forbud som ble innført året etter. Han har hatt tette forbindelser med oligarken Igor Kolomojskij, som er sterkt kritisk til Petro Porosjenko, og som også har støttet Julija Tymosjenkos kandidatur.

Zelenskyj støtter en videre integrasjon med vestlige politiske organisasjoner som EU og NATO, men vil at spørsmål om eventuelle medlemskap skal avgjøres i folkeavstemninger. Han har uttalt at han vil trappe opp kampen mot korrupsjon og reformere rettsvesenet. Etter at han tiltrådte som president, har Zelenskyj fått gjennom ordninger som tar sikte på å begrense oligarkenes makt. De skal ikke lenger kunne finansiere politiske partier, og ikke-offisielle møter mellom oligarker og partiledere skal registreres. Pandora Papers avslørte i 2021 at Zelenskyj er én av de 35 nåværende eller tidligere statsoverhodene som har økonomiske interesser i skatteparadiser.

Etter at Zelenskyj tiltrådte som president, fikk han umiddelbart i stand en telefonsamtale med Russlands president Vladimir Putin. Blant hans største seire som president regnes gjerne fangeutvekslingen med Russland i september 2019. Noe gjennombrudd for dialogen ble det ikke, og i november 2021 erklærte Zelenskyj at Russland planla statskupp i Ukraina. Under opptakten til krisen med Russland i 2021–2022 (se Ukrainakonflikten) kritiserte Zelenskyj vestlige ledere for å spre panikk, noe som blant annet skadet Ukrainas økonomi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg