Volodymyr Zelenskyj

Faktaboks

Volodymyr Zelenskyj
Født
25. januar 1978
Volodymyr Zelenskyj av /NTB Scanpix. Gjengitt med tillatelse

Volodymyr Zelenskyj er en ukrainsk politiker. Fra 2019 er han Ukrainas president.

Før han gikk inn i politikken var Zelenskyj en kjent komiker som ble veldig populær i rollen som Ukrainas president i TV-serien «Folkets tjener» på kanalen 1+1.

Bakgrunn

Zelenskyj ble født i Kryvyj Rih i den ukrainske sovjetrepublikken. Familien tilbrakte i hans tidlige barndom fire år i Mongolia, hvor faren Oleksandr jobbet som professor i kybernitikk og programmering. Moren Rimma jobbet som ingeniør, hun kom fra en jødisk familie. Selv tok Volodymyr en juridisk utdannelse ved en lokal avdeling av Kievs nasjonale økonomiske universitet, men han har ikke praktisert yrket. Han er gift og har to barn.

Karriere i underholdningsbransjen

Som student ble Zelenskyj med i en lokal gruppe som deltok i den svært populære revy-konkurransen KVN. KVN har røtter tilbake i Sovjetunionen og er en svært populær, TV-sendt konkurranse mellom lag som representerer ulike byer eller universiteter. Zelenskyj startet gruppen Kvartal 95, som han har hatt stor suksess med, både på turneer i hele det tidligere Sovjetunionen og etter hvert i den ukrainske TV-kanalen 1+1.

I 2015 ble han kjent gjennom den populære TV-serien «Folkets tjener». Han spilte hovedrollekarakteren Vasyl Holoborodko, en noen-og-tredve år gammel lærer som vinner presidentvalget etter å ha blitt populær gjennom en video hvor han radbrekker korrupsjonen blant ukrainske myndighetspersoner.

Karriere som politiker

Det politiske partiet «Folkets tjener» ble opprettet i 2016 av redaksjonen bak TV-serien ved samme navn. Etter dette ble Zelenskyj en populær kandidat til presidentvalget i 2019. Zelenskyj annonserte sitt kandidatur 31. desember 2018, under Kvartal 95s nyttårsprogram på TV-kanalen 1+1. I stedet for å drive valgkamp, fortsatte Zelenskyj sin turne med Kvartal 95.

Det hersker en del usikkerhet om hva Zelenskyj står for som politiker. Han støtter en videre integrasjon med vestlige politiske organisasjoner som EU og NATO, men vil at spørsmål om eventuelle medlemskap skal avgjøres i folkeavstemninger. Han har uttalt at han vil trappe opp kampen mot korrupsjon og reformere rettsvesenet. Zelenskyj støttet opprøret mot president Janukovytsj i 2013–2014 og har vært en aktiv støttespiller for den ukrainske hæren under krigen i Øst-Ukraina. Han har samtidig vært kritisk til at ukrainske myndigheter nekter russiske artister innreise i Ukraina.

Zelenskyj vant presidentvalget i Ukraina i 2019 etter andre valgomgang, hvor han møtte sittende president Petro Porosjenko. Zelenskyj fikk mer enn 73 prosent av stemmene, den største valgseieren i et presidentvalg etter at Ukraina ble uavhengig i 1991.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg