Nesten hele Irland var isdekket under siste istid. Faunaen har hovedsakelig vandret inn fra Storbritannia, som det i perioder var landforbindelse med. Dyrelivet ligner derfor Storbritannias, men er artsfattigere.

Vanlige engelske pattedyr og fugler som mangler i Irland er f.eks. muldvarp, vånd, rådyr, orrfugl, kattugle og hakkespetter. Bare 24 pattedyrarter forekommer naturlig, bl.a. pinnsvin, dvergspissmus, 7 flaggermusarter og 6 gnagerarter. Kanin, hare, rødrev, røyskatt, oter og grevling har vid utbredelse. Sørhare, mår og hjort finnes enkelte steder. Gråekorn, mink, sikahjort og dåhjort er innført. Ulven ble utryddet på 1700-tallet. Levninger av rein, fjellrev og lemen fra istiden er funnet i huler.

Nærmere 450 fuglearter er observert, men bare 140 hekker. Skarver, måker, terner og alkefugler hekker langs kysten. Store sjøfuglkolonier med havsvale, havlire og havsule finnes på øyene i sørvest. Cape Clear er berømt som observasjonssted for store mengder sjøfugler. Tallrike gjess, ender og vadere overvintrer i Irland.

Slanger mangler (tradisjonen vil har det til at dette er St. Patricks fortjeneste), de eneste krypdyrene er stålorm og firfisle. Av amfibier finnes frosk, strandpadde og liten salamander. Ferskvannsfiskene omfatter bl.a. laks, ørret, røye, åbor, gjedde og karpefisker.

Les mer om Irlands geografi, Klima i Irland og Planteliv i Irland.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.