Toppskarv, småskarv (Phalacrocorax aristotelis)
Lisens: CC BY SA 3.0
Skarv i høstfarger
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Storskarver hekker i kolonier, og reirene legges som regel rett på bakken. Bildet er tatt på Horsvær i Sømna kommune
Koloni av atlantisk storskarv
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Skarveunge på Sandøya, Røst.

Skarver. Storskarv, hunn med unger i reiret, fotografert på Grønland. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Skarver er en familie av fugler i ordenen sulefugler. Familien omfatter 40 arter utbredt i alle verdensdeler. I Antarktis forekommer kun en art, antarktisskarv.

Faktaboks

Også kjent som
Phalacrocoracidae skarvefamilien

Skarver kjennetegnes på lang hals og hale, smalt nebb med krok i enden og svømmehud mellom alle fire tær. Skarvene hviler ofte i oppreist positur med utstrakte vinger, en adferd fuglene har for å tørke fjærdrakten. Fjærdrakten er oftest svart eller mørkebrun, noen med hvite felter. Alle artene hekker i stort sett i kolonier, har relativt sen kjønnsmodning og hekker først ved to til tre års alder, og har relativt høy maksimumsalder. Verdenes eldste skarv er trolig en britisk toppskarv, som ble funnet død 30 år og syv måneder etter merking. De fleste artene har aldersrekorder over 20 år.

Tre arter hekker i Europa: dvergskarv, toppskarv og storskarv. Bare de to siste hekker i Norge. I tillegg er en amerikansk art, totoppskarv, observert flere ganger i Europa.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg