småsalamander

Hann av småsalamander i paringstiden om våren. Individ fra Nederland fotografert i akvarium.
Småsalamander
iStockphoto.
Småsalamander på land i England.
Larve av småsalamander i England.

Småsalamander, Lissotriton vulgaris, er et amfibium. Den er en av to arter av salamandere som finnes i Norge. Den andre er storsalamander.

Faktaboks

Også kjent som

Lissotriton vulgaris (latinsk navn)

Beskrivelse

Småsalamanderen er 7–10 cm lang, brunlig-grålig med mørke flekker og oransjegul flekket buk. Hunnens bukflekker er mindre enn hos hannen. Flekkmønsteret på buken holder seg konstant gjennom det voksne livet til begge våre salamandere og kan benyttes til å gjenkjenne individer. Huden er glatt og mangler storsalamanderens giftige hudsekreter. Om våren har hannen stor ubrutt rygg- og halekam og sterke farger.

Utbredelse

Arten har to atskilte utbredelsesområder i Norge: på Østlandet fra svenskegrensa i Østfold, rundt Oslofjorden og langs sørlandskysten til Stavanger, dessuten følger den dalførene nordover til Fron, Ytre Rendal og Tynset. Det andre området finnes i Midt-Norge fra Nordmøre og nordover på østsiden av Trondheimsfjorden, med spredte forekomster nordover til Vefsn. Den er knyttet til lavlandet, men er i Telemark funnet opp til over 700 meter over havet.

Levevis

Småsalamanderen kan finnes i og rundt mange ulike typer vannforekomster. Den kan yngle i alt fra grøfter som ikke tørker ut til vegetasjonsrike bukter av større innsjøer, i myr, skog eller kulturlandskap. Kurtisen foregår i mai-juni og hver hunn legger 100-700 egg (avhengig av alder og størrelse). Larvene blir inntil 3–4 cm lange og metamorfoserer i juli-september. Larvene lever mer skjult og knyttet til bunnen enn larvene til storsalamander og kan derfor til en viss grad sameksistere med fisk. Voksne dyr forlater vannet tidlig på sommeren og holder seg bortgjemt på land, hvor de stort sett er aktive i tussmørket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg