Gråekorn, gnagerart i ekornfamilien. Det lever naturlig i Nord-Amerika, der det er én blant flere arter i slekten. Gråekornet er innført til mange land og er utpekt til å være blant verdens 100 verste invasjonsarter.

Gråekornet ligner svært mye på vårt hjemlige ekorn (rødekorn), men er endel større. Kroppslengden er inntil 32 cm, halelengden 25 cm og vekta 710 g. Pelsen er overveiende grå, men kan ha litt mer rødlige partier. Buken er kvit til rødlig. Vinterpelsen er noe blekere enn sommerpelsen. Ulike underarter varierer mye i farge, og noen er betydelig mørkere og mer rødbrune. Ørene mangler hårdusker.

Gråekornet lever i ulike typer skoger, sørlig løvskoger og blanda skoger. Det er vanlig i urbane områder. Ikke bare i parker, men nærmest over alt hvor det finnes noen trær. Bestander av inførte dyr lever i noenlunde samme type habitater.

Gråekornet er primært en plantespiser, men det er temmelig opportunistisk og har en variert meny som også inkluderer noe animalsk føde. Frø og nøtter er viktige, men også frukt, knopper, blomster, sopp, blader, bark og sevje blir spist. De spiser også insekter, fugleegg og -unger.

De hamstrer frø og nøtter om høsten, disse blir spredd og gravd ned på utallige steder for å unngå at andre finner dem. Ekornet bruker både hukommelsen og luktesansen for å finne frøene igjen om vinteren. Det er dagaktivt. I perioder med dårlig vær kan det gå i kortere dvale med nedsatte kroppsfunksjoner. Reiret bygges i et trehull, i løpet av året kan et ekorn bruke 5-10 reir. Flere beslekta hunner kan dele på et reir, mens ubeslekta dyr og hanner blir jagd vekk. Flere ubeslekta hanner kan sove i samme reir, særlig om vinteren.

Formeringen begynner ved at flere hanner samler seg rundt reiret til en hunn som er klar til å pare seg, noe hun er kun én enkelt dag. Opptil 34 hanner er sett forfølge en hunn, men det er noen få dominante hanner som besørger de fleste paringene. Etter en drektighet på 44 dager fødes et kull på 2-8 unger. Ungene avvennes rundt ti uker gamle, men når ikke voksen størrelse før de er 8-9 måneder gamle. Enkelte hunner kan få to kull i året dersom næringstilgangen er spesielt god. Hvor mange unger som overlever avhenger sterkt av næringstilgangen.

Gråekornet har en vid utbredelse i de østlige deler av Nord-Amerika, fra Florida i USA til Ontario i Canada. Bestanden er stabil. Habitatfragmentering er den verste trusselen.

Gråekornet er innført til staten Washington i det vestlige USA, hvor det antas å medvirka til at bestanden av en annen art, Sciurus griseus, nå er sterkt redusert. Det er også innført til mange andre land, i flere av disse lever det helt utmerket. Både i Storbritannia, Irland og Italia vokste bestanden voldsomt, med tilsvarende reduksjoner i bestandene av det hjemlige rødekornet. Gråekornet gnager også bark av trærne, noe som kan føre til at treet dør. Ser du et ekorn i en bypark i disse landene er det nok et gråekorn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.