Klima i Irland

Lakes of Killarney i sørvest er kjent for sin vakre natur, og har stor turisttrafikk. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Fra Aran-øyene utenfor Galwaybukta. Her drives et enkelt jordbruk og fiske.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Irland har et temperert kystklima, med et mildt, fuktig og svært skiftende værlag. Den midlere lufttransporten er for alle årstider fra omkring vest. Vandrende lavtrykk, ofte med kuling, og nedbørområder fulgt av nordvestlig vind med bygevær, er typisk. Variasjonen i sirkulasjonen er imidlertid stor; enkelte perioder kan høytrykk blokkere mot havets påvirkning, mens de stedlige strålingsforhold dominerer. Om vinteren blir det da kaldt, ned i −20 °C. Om sommeren varmt, opptil ca. 32 °C. I enkelte perioder er den fremherskende lufttransporten fra øst; dette er karakteristisk for de fåtallige, strenge vintrene med frost og snø.

Midlere årstemperatur er omkring 10 °C. Valentia Island utenfor sørvestkysten har middeltemperaturer på 7 °C i januar–februar og 15 °C i juli–august. Dublin på østkysten har ca. 5 °C i januar og 15 °C i juli–august. Skydekket er relativt stort, i middel ca. 75 prosent. Nedbøren er hyppig, men sjelden ster; det er vanlig med ca. 180 nedbørdager per år i sørøst, 260 i nordvest. Mest nedbør faller senhøstes eller tidlig vinter, minst om våren. Som middel for landet er årssummen ca. 1200 mm; minst faller det omkring Dublin med 750 mm, mest over høyereliggende strøk innenfor vestkysten med 1400–2000 mm.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg