St. Patrick

Faktaboks

St. Patrick
Uttale
pˈatrick
300–400-tallet

Glassmaleri av Sankt Patrick i St. Patrick katolske kirke i Junction City, Ohio.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

St. Patrick, en britisk biskop og misjonær som regnes som Irlands apostel. Fortellingene om Patrick er fulle av legender, og historien om ham er derfor veldig omstridt. Han skal ha blitt fanget av irske røvere og så ha kommet til Irland.

St. Patrick har minnedag 17. mars, som også er Irlands nasjonaldag, St. Patrick's Day.

Ifølge den irske historikeren John Bagnell Bury skal Patrick ha vært født cirka 389 og kom til Irland i 401. Derfra rømte han til Gallia for å forberede seg til misjonsvirksomhet blant irene. I 432 skal han ha vendt tilbake til Irland, ha kristnet landet og brakte de kristne gruppene som allerede fantes der i forbindelse med kristne på fastlandet. Han skal være død 461.

Det finnes flere andre teorier: Thomas F O'Rahilly (The Two Patricks, 1942) mener det kan ha vært to misjonærer av samme navn, den første identisk med en Palladius (død 461) som i 431 ble sendt til Irland. Den andre, som etterfulgte den første Patricius, skal være død cirka 492. Ifølge Ludwig Bieler (The Life and Legend of St. Patrick, 1949) skal den egentlige Patrick være kommet i 432 og være død 461, og den andre være en ellers ukjent hellig mann. James Carney (Studies in Irish Literature and History, 1955) mener derimot at Palladius og Patrick var to forskjellige personer. Patrick kom til Irland cirka 457 og døde cirka 490.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg